Gripa ia proporţii!

Specialiştii se aşteaptă la o epidemie în câteva săptămâni, după ce numărul cazurilor depistate oficial s-a dublat în două zile.

România s-ar putea confrunta cu o epidemie de gripă în următoarele două-trei săptămâni, în special dacă temperaturile vor creşte. Într-o perioadă de doar câteva zile, numărul cazurilor de gripă confirmate de analizele de laborator s-a dublat. Dacă iniţial au fost anunţate 16 îmbolnăviri, acum sunt 38 de cazuri.

„Deocamdată, vorbim de focare de gripă, dar se aşteaptă o creştere a numărului de cazuri“, a anunţat, ieri, la o conferinţă de presă, Mircea Mănuc, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. În Europa, există deja epidemii de gripă în Bulgaria, Ungaria şi Austria. Purtaţi mască de protecţie dacă tuşiţi Pentru a evita o creştere a numărului de cazuri dar şi a complicaţiilor, oficialii din Ministerul Sănătăţii vă sfătuiesc să vă vaccinaţi antigripal, iar dacă v-aţi îmbolnăvit să nu mergeţi la şcoală ori la serviciu. „Gripa debutează cu febră, stare generală proastă, dureri musculare“, spune medicul infecţionist Adrian Streinu-Cercel, consilier în Ministerul Sănătăţii. Cei care tuşesc ar trebui să poarte o mască de protecţie, mai ales dacă lucrează în colectivităţi. Bucureşti, Iaşi, Constanţa - focare de gripă Până acum, Ministerul Sănătăţii a pus la dispoziţie vaccinuri gratuite pentru trei milioane de persoane, iar în săptămâna care urmează promite să distribuie o nouă tranşă de vaccinuri pentru persoanele aflate la risc - copii şi vârstnici. „Virusul care circulă în acest an, AH1N1, este acoperit de vaccinurile puse în vânzare la farmacii, deci este important să vă imunizaţi“, subliniază Florentina Furtunescu, directorul Asistenţei Sanitare Preventive din MSP.

Cele mai multe cazuri de gripă sunt în Bucureşti (16 cazuri), Constanţa (8 cazuri) şi Iaşi (8 cazuri). „Datele epidemiologice previzionează o pantă ascendentă, în contextul în care alte 14 ţări din Europa sunt afectate de gripă“, a spus Viorel Alexandrescu, şeful Centrului de Referinţă pentru Gripă.

Specialiştii din cadrul MSP, responsabili cu monitorizarea gripei, afirmă că până acum s-au înregistrat doar cazuri uşoare şi moderate de gripă, în special la persoanele nevaccinate. „Dintre cei diagnosticaţi cu gripă, 98% nu fuseseră imunizaţi“, a subliniat Mircea Mănuc, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. RECOMANDĂRI

Cum preveniţi îmbolnăvirile şi răspândirea virusului

> Când tuşiţi, nu ţineţi mâna sub formă de con, pentru că răspândiţi virusul; utilizaţi serveţele de unică folosinţă;

> Spălaţi-vă pe mâini mai ales după ce v-aţi suflat nasul;

> Evitaţi aglomeraţia;

> Chiar dacă aţi răcit uşor, nu vă sunt permise vizitele în spital la rudele bolnave;

> Nu trimiteţi copilul bolnav la grădiniţă sau la şcoală;

> Consumaţi alimente bogate în vitamine şi minerale (fructe, legume).