Gripă. De ce nu se mai găsesc de mai bine de două săptămâni vaccinuri antigripale ! Și TESTELE rapide pentru depistarea bolii au dispărut de pe piață. EXCLUSIV

Gripă. De ce nu se mai găsesc de mai bine de două săptămâni vaccinuri antigripale ! Și TESTELE rapide pentru depistarea bolii au dispărut de pe piață. EXCLUSIV

În ultimele două săptămâni, bucureștenii au luat cu asalt farmaciile în cautarea vaccinurilor antigripale. Tot mai speriați de numărul mare de victime produse de virusul gripal A, oamenii au sunat la cabinetele medicilor de familie, unde au aflat că dacă nu se încadrează în categoria „gravide, bătrâni, adulți sau copii cu boli cronice sau acute” nu și-l pot face în următoarea perioadă, deoarece stocul este limitat strict pentru aceștia. Singura opțiune de a-l face la medicul de familie este ca vaccinul să fie cumpărat dintr-o sursă externă (farmacie) și să fie adus pentru efectuarea manoperei la cabinet.

Mai mult, părinții au avut dorința de a-și vaccina copiii în cabinetele pediatrilor care au urmărit evoluția micuților, însă și acolo vaccinul trebuia adus „de acasă”.

Consecința a fost o îmbulzeală fantastică în farmaciile Capitalei, unde, din cele 5 tipuri de vaccin de pe piață, rar s-au găsit, în zonele limitrofe, 2-3 doze dintr-un vaccin. De obicei, un singur brand a mai fost prezent, când și când, în farmacii, nu pentru că a existat o mare cerință pentru el, ci pentru că distribuitorii au mărit stocurile și acesta a fost singura opțiune disponibilă. Farmaciștii aruncă toată vina în curta distribuitorilor, care pur și simplu nu au onorat comenzile. „Am o listă cu numere de telefon lăsate de clienți, oameni pe care să-i sun urgent când apar primele doze. Deci și-au făcut rezervare!”, ne-a declarat o farmacistă. În weekendul trecut, 18-20 ianuarie, niciuna dintre marile farmacii prezente în București nu aveau vaccin antigripal pe stoc (Sensiblu, Helpnet, Alisia, Catena).

„De ce nu v-ați vaccinat în toamnă ?”

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre întrebările care au vizat doritorii de vaccin în prima parte a lunii ianuarie a fost „de ce nu v-ați vaccinat în toamnă, așa cum este recomandat ?”. Răspunsul îl dau chiar medicii de familie care recunosc că nu au insistat, cum o fac în preajma epidemiei, ci doar au recomandat. Apoi, „ultimul tren”, ultima perioadă în care are rost să se facă vaccinul este atunci când se intra pe panta ascendentă a unei posibile epidemii de viroză, ceea ce s-a întâmplat în a doua săptămână a lunii ianuarie. Vaccinul antigripal are nevoie de circa 2 săptămâni pentru a produce anticorpii necesari în organism.

 

TESTELE RAPIDE au dispărut

La mare căutare au fost și testele rapide pentru gripă, care pot depista, în confortul propriei case, dacă simptomele bolnavului sunt cauzate de gripa de tip A sau B. Kit-ul care obișnuia să se găsească în alți ani pe piață nu a mai fost accesibil românilor, unele lanțuri de farmacii susținând că nu au avut dispozitiul medical de anul trecut sau chiar mai mult.

Presa britanică a relatat la finele anului trecut că acest test, în loc să evite tragedii, le-a provocat, oferind rezultate fals-negativ unor pacienți care sufereau de gripă și care, în urma netratării bolii, au decedat.

Testele de gripă se pot face în Camerele de Gardă ale spitalelor sau în clinicile private ori în laboratoare. Costul testului în mediu privat se situează între 45 și 60 de lei, iar rezultatul se oferă în 45 de minute, în cadru spitalicesc sau chiar și 12 ore în cazul laboratoarelor private.

În țară e la fel !

Lipsa dozelor de vaccin din farmacii și cabinetele medicale din țară este la fel ca în București. 

Aproape 6 mii de cazuri de gripă în școli și peste 150.000 de cazuri de „Infecție Acută a Căilor Respiratorii Superioare” (IACRS).

„Ţinând cont de faptul că ultimele două săptămâni din această perioadă epidemiologică au fost declarate săptămâni epidemice, adică numărul de cazuri diagnosticate a depăşit numărul de cazuri estimate, conform specialiştilor suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie. Săptămâna aceasta, până în data de 23 ianuarie, numărul de cazuri de îmbolnăviri la nivelul unităţilor şcolare, transmis Ministerului Sănătăţii de către direcţiile de sănătate publică, a fost 5.823. ", a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.