Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, marţi, după ce s-a întâlnit cu ministrul Sănătății, Florin Bodog, cel de Interne, Carmen Dan, şi cu secretarul de stat Raed Arafat, că soluţia găsită pentru achiziţionarea ambulanţelor este ca licitaţia să fie făcută prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), în baza unui protocol încheiat între SGG, Ministerul de Interne (IGSU) şi Ministerul Sănătăţii.
"Pe mine, ca prim ministru, mă interesează să rezolvăm această problemă dincolo de anumite sincope, care nu au fost doar acum în ultimul timp. Sincopele au fost și în perioada altor guverne. Am găsit soluția, iar soluția este una benefică pentru toată lumea, astfel încât timpul alocat pentru aceste licitații să fie cel mai scurt comparat cu timpul dacă s-ar fi ținut licitațiile în alte parte. (...) Concluzia este următoarea: toată lumea lucrează într-o echipă, care va avea ca primă sarcină organizarea acestei licitații pentru achiziția de ambulanțe, că vorbim de ambulanțe de tip B, C, A1, A2. Toate aceste lucruri se fac într-o singură licitație care este asigurată de Secretariatul General al Guvernului și unde vor fi reprezentanți de la IGSU, de la Ministerul Sănătății, de la DSU și de la SGG. Astăzi se va lucra la acest protocol comun între SGG, MAI prin IGSU, Ministerul Sănătății. Lucrurile se deblochează, astfel încât într-un timp scurt să avem acest acord cadru, să avem licitația pornită și într-un final să ajungem să achiziționăm ambulanțe”, a anunțat Sorin Grindeanu, după întrevederea cu cei doi", a spus Grindeanu, citat de news.ro.
EVZ a dezvăluit, săptămâna trecută, că între Ministerul de Interne și cel al Sănătății se duce un război pe procedura de achiziție a peste 2.000 de ambulanțe. O licitație care se ridică, potrivit anunțului publicat de IGSU, anul trecut, în noiembrie, pe SEAP, la 282.360.000 de euro. Cu acești bani ar urma să fie cumpărate patru loturi de ambulanțe: tip A1 (destinate transportului neasistat al unui singur pacient), A2 (pentru pacienții care nu reprezintă urgențe medico-chirurgicale), B4x2 și B4x4 (pentru intervenții de urgență și transport medical asistat) și tip C (pentru urgențele medicale cu prioritate maximă și transport asistat).
Ulterior, Florian Bodog și Raed Arafat și-au disputat dreptul de-a face licitație pentru cele peste 2.000 de ambulanțe de care are nevoie România. Amândoi au susținut că au decizii de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), care le susțin punctele de vedere, dar care se bat cap în cap.