Premierul Sorin Grindeanu a anunțat aseară că Executivul va abroga hotărârea de guvern privitoare la achiziţia de corvete, întrucât nu ar fi fost dată în mod legal.
"Vom abroga hotărârea de guvern dată în decembrie pentru că n-a fost dată în mod legal. Trebuia să existe înainte un memorandum care să fie aprobat în Parlament. Orice investiţie în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de către Parlament, deci paşii sunt cât se poate de clari. Se abrogă, se merge cu memorandum în Parlament. Parlamentul aprobă sau nu, după care se vine în Guvern cu o hotărâre de guvern de acest tip. Nu s-au respectat acei paşi, tocmai de aceea trebuie să abrogăm această hotărâre de guvern", a declarat Sorin Grindeanu, la Antena 3.
Fostul premier Dacian Cioloş şi fostul ministru al Apărării, Mihnea Motoc susţineau, pe 23 februarie, că hotărârea de guvern privitoare la corvete nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabileşte doar procedura de achiziţie, iar abrogarea HG nu poate avea ca temei nerespectarea condiţiilor legale de adoptare.
Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, pe 22 februarie, că hotărârea de guvern care stabileşte procedura de achiziţie a corvetelor pentru Armata Română este "ilegală" şi trebuie abrogată.
Guvernul Cioloş a adoptat, pe 29 noiembrie 2015, hotărârea privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ''Corveta multifuncţională''.
"Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare 'Corveta multifuncţională' în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial. Valoarea estimata a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor", anunţa Guvernul Cioloş, într-un comunica transmis AGERPRES.
Potrivit acestuia, în Studiul de concept pentru produsul ''Corveta multifuncţională'', elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerinţele Forţelor Navale Române.
Construcţia şi dotarea navelor se vor realiza în România, la Şantierul Naval Damen Galaţi S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu operatori economici din industria naţională de apărare, "atât în activitatea de realizare propriu-zisă a corvetelor, cât şi în proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Forţelor Navale Române, respectiv a celorlalte obligaţii de acţiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze".
"Conform procedurii specifice avute în vedere, activităţile compensatorii aferente contractului se vor desfăşura prioritar în următoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilităţi ale forţelor navale române, realizarea facilităţilor de instruire, constituirea centrului de mentenanţă şi a facilităţilor de depozitare a muniţiilor în România. Iniţierea programului strategic de înzestrare 'Corveta multifuncţională' şi realizarea navelor în România ar reprezenta o oportunitate importantă de dezvoltare, atât pe orizontală, în industria de profil naţională, cât şi în spectrul mai larg, al altor companii româneşti", se arăta în comunicatul menţionat..
Proiectul de act normativ a parcurs procedura de transparenta decizională în premieră în materie de achiziţii, mai adăuga comunicatul citat