Republica Moldova. Academicianul Grigore Belostecinic susține că nu va candida la alegerile prezidențiale din toamnă. Curtat de mai multe partide, acesta le-a refuzat politicos. Motivând că ar fi mai util țării din poziția pe care o deține.
Într-o postare pe pagina sa de socializare, Grigore Belostecinici a recunoscut că a fost chemat la discuții de mai multe partide. Totuși, cu Partidul Social Democrat European (PSDE), o formațiune construită pe ruinele fostului PDM al lui Vlad Plahotniuc, ar avea foarte multe puncte de convergență.
Grigore Belostecinic elogiază formațiunea fondată de oamenii lui Vlad Plahotniuc
„Am fost invitat la discuții cu mai mulți lideri de partide politice, în vederea unei eventuale participări la acest scrutin, iar cel mai mult acestea au avansat cu conducerea PSDE, partid care susține plenar vectorul european în dezvoltarea Republici Moldova, economia liberă, de piață, în dezvoltarea economică a țării.
Dar care să aibă și o vădită orientare socială, adică să fie pusă în slujba întregii societăți. Sunt priorități pe care le susțin integral, în măsura în care în toate timpurile am fost și rămân a fi un susținător fidel al integrării europene a Republicii Moldova”, a scris fostul rector al ASEM, Grigore Belostecinic.
Promotor al integrării europene
Chiar dacă a refuzat oferta, academicianul spune că va rămâne un promotor fervent al valorilor europene. Dar de pe poziția sa.
„Este firesc că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu reprezintă un scop în sine, ci o cale posibilă de dezvoltare economică și socială a țării, de creștere a nivelului de trai al populației.
Uniunea Europeană înseamnă pentru noi mai multă democrație, mai multă libertate, mai multă securitate și mai multă bunăstare. Iată de ce ține de datoria noastră să promovăm un spirit european și valorile europene în Republica Moldova, să discutăm cu oamenii despre oportunitățile oferite de calitatea de țară candidat, dar și cea de membru efectiv al marii familii europene”, a conchis acesta.
Grigore Belostecinic a fost rector al Academiei de Studii Economice din Moldova timp de 21 de ani. Între 2010 - 2015 a fost deputat pe listele PLDM, partidul fostului premier Vlad Filat.
Doisprezece aspiranți la fotoliul de președinte
Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024. Odată cu referendumul privind aderarea la UE.
Lista de aspiranți la funcție este deja destul de impunătoare. Fotoliul de președinte îl jinduiesc, pe lângă actualul șef al statului, Maia Sandu, mai multe persoane.
Intenția de a înscrie în cursă și-au anunțat-o până în acest moment Irina Vlah, Alexandr Stoianoglo, Vasile Tarlev, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi, Ion Chicu, Renato Usatîi, Alexandru Arsene, Octavian Țîcu și Natalia Morari. Anterior, și juristul Teodor Cârnaț cocheta cu ideea de a se avânta în lupta pentru Președinție.