Grevă în instanţele craiovene

Grevă în instanţele craiovene

Grefierii de la instanţele din Craiova au refuzat astăzi, între orele 9.00 şi 11.00, să intre în sălile de judecată, protestând astfel timp de două ore pentru că nu şi-au primit încât sporurile neuropsihic.

„Am câştigat în instanţă prin hotărâri irevocabile un spor, se numeşte spor neuropsihic, şi a fost pusă în executare această decizie printr-un ordin al ministrului, stabilindu-se alocarea sumei de bani în trei tranşe. Ni s-a achitat o parte de bani, 30%, în octombrie, urmând ca a doua tranşă să fie achitată în martie”, spune Mădălina Şuhan, grefier la Tribunalul Dolj.

Grefierii craioveni susţin că şi magistraţii s-au judecat pentru acest spor, iar lor le-au fost făcute plăţile încă de pe 1 aprilie.   O altă nemulţumire a grefierilor craioveni se referă la condiţiile de lucru. ”Programul nostru începe la 7 jumătate, terminăm la cinci-şase, sâmbătă şi duminica venim la serviciu, nu luăm zile libere. Nu ni se plătesc ore suplimentare, că nu sunt bani la buget, aşa ni s-a spus”, susţin grefierii.

Şi la Iaşi grefierii protestează în acest moment în faţa instanţelor de judecată.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Pregătiri pentru greva generală   Grefierii piteşteni vor declanşa, de luni, procedurile legale pentru greva generală, după ce în ultimele două zile au protestat în faţa Tribunalului Argeş, ameninţând că vor boicota şedinţele tribunalului şi ale judecătoriilor arondate.

”Salariul mediu al unui grefier cu studii superioare era, cu tot cu sporuri, de 1.700 de lei. În urma eliminării sporurilor, salariul va fi diminuat cu 200 de lei. Este o decizie strigătoare la cer, ţinând cont că un grefier intră în şedinţă cu peste 120 de dosare, de două ori peste media europeană,” a declarat Gabriel Bratu, viceliderul sindicatului Arhigrefa Argeş. (Dan Badea) Grefierii de şedinţă au lipsit de la protest

În jur de 80 de grefieri din instanţele ieşene au întrerupt activitatea la ora 13.30 în semn de protest vizavi de necordarea drepturilor salariale restante.

”Vorbim de câteva zeci de milioane până la 100 de milioane de lei vechi pentru fiecare grefier, în funcţie de vechime. Acum am auzit că nici salariul de drept nu o să îl primim mâine, nu mai vorbim de sporuri, care sunt trecute deja pe fluturaş, dar nu se plătesc. Un grefier lucrează şi 12 ore pe zi, nu ni s-au plătit niciodată ore suplimentare”, spune Costel David, grefier statistician la Tribunalul Iaşi.

Grefierii protestatari vor sta astăzi la serviciu după program pentru a recupera ora de muncă pierdută. Programul şedinţelor de judecată nu a fost perturbat de această acţiune, întrucât grefierii de şedinţă nu au participat la protest.

”Sprijinim acţiunile de protest ale personalului auxiliar de specialitate din instanţe referitoare la maniera discreţionară în care reprezentanţi ai puterii executive înţeleg să respecte hotărârile judecătoreşti ce consfinţesc drepturi de natură salarială. În contextul actual, există pericolul blocării activităţii instanţelor atât din cauza neachitării obligaţiilor de funcţionare curentă a acestora, cât şi a nemulţumirii magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate faţă de neexecutarea  voluntară de către Ministerul Justiţiei a hotărârilor judecătoreşti deţinute de aceştia”, a declarat magistrat Narcis – Violin Stoica, vicepreşedintele Asociaţiei Magistraţilor din Iaşi.  (Maria Craus)

Miting şi la Bacău

Peste 150 de grefieri ai Judecătoriei, Tribunalului şi Curţii de Apel Bacău au încetat astăzi la prânz lucrul şi au ieşit în stradă nemulţumiţi că nu au primit unele sporuri salariale restante, câştigate prin sentinţe judecătoreşti.

”Am ieşit în stradă ca să cerem ce ni se cuvine legal. Nu cerem ce nu este al nostru”, a declarat Marian Pintilie, liderul sindicatului "Dreptatea". El mai afirmă că grefierii lucrează de multe ori peste 12 ore zilnic şi nimeni nu este remunerat pentru orele suplimentare. (Olimpia Filip)

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16.30