Grefierii și judecătorii blochează instanțele. Sunt nemulțumiți de pierderea pensiilor speciale

protest grefieri

Judecătorii s-au solidarizat cu grefierii și au blocat activitatea unor instanțe din țară, printre care Tribunalul din Capitală, protestând față de pierderea pensiilor speciale, pe cale de a fi votată în Parlament.

UPDATE - Magistrații și personalul auxiliar de la Tribunalul București au suspendat activitatea instanței, miercuri, în semn de protest față de inițiativa parlamentarilor de schimbare a prevederilor legale cu privire la pensii.

Majoritatea angajaților de la Tribunalul Municipiului București au protestat în fața clădirii, nemulțumiți de proiectul de lege discutat miercuri, care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.

„Judecătorii Tribunalului București își manifestă dezacordul total față de modul în care Puterea Legislativă și cea Executivă înțeleg să trateze puterea judecătorească. Noi vrem să arătăm că puterea judecătorească este una dintre cele trei puteri ale statului și trebuie să fim respectați. Modul în care s-a propagat în spațiul public mesajul că suntem cei care beneficiem de pensii speciale este un mesaj profund greșit. Judecătorii nu beneficiază de pensii speciale, judecătorii beneficiază de pensii de serviciu care sunt bazate pe contributivitate. Nimeni nu ne-a întrebat câte zile și câte nopți ni le-am lăsat în această instanță, cât timp liber am sacrificat din weekenduri și din zilele noastre de concediu pentru ca activitatea să se desfășoare în mod corespunzător. Tocmai pentru că suntem atât de nemulțumiți am decis astăzi suspendarea activității pe timp nedeterminat, până când celelalte puteri ale statului vor înțelege acest lucru”, a explicat președintele Tribunalului, judecătoarea Laura Radu, la Digi 24.

Reprezentanţii grefierilor avertizează că sistemul judiciar urmează să fie blocat dacă de revendicarea lor nu se va ține cont.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, apreciază că este „o criză” și spune că este alături de grefieri și chiar trebuie făcut ceva.

„Miercuri, 18 decembrie 2019, începând cu ora 10,00, peste 6.000 de grefieri vor ieşi în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel naţional, pe timpul activităţii plenului Camerei Deputaţilor, timp în care vor fi închise arhivele şi registraturile şi suspendate şedinţele de judecată. Motivul îl reprezintă soluţia adoptată de către Comisia de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor de adoptare a proiectului de lege PL-x 292/2019 care priveşte abrogarea pensiilor de serviciu şi”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a SNGJD.

Sindicatul susţine că, deşi în şedinţa din data de 10 decembrie Comisia de muncă şi protecţie socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale şi de serviciu, pentru ca Guvernul să-şi exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiaşi comisii în data de 17 decembrie.

Sindicaliştii precizează că Ministerul Justiţiei, prin secretarul de stat prezent în Comisie, şi-a exprimat o poziţie de menţinere a pensiilor de serviciu pentru grefieri şi amânarea discutării iniţiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, însă proiectul de abrogare a pensiilor "speciale" a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii raportului de către Comisie, să fie votat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor.

„Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea înţelege să declanşeze o primă acţiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activităţii în instanţe şi parchete, dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen şi va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, mai spune sindicatul.