Dacă nu se vor găsi soluții, nu este exclusă o GREVĂ GENERALĂ în învățământ - Simion Hăncescu, președintele FSLI la „Telefonul de la ora 9:00”

Dacă nu se vor găsi soluții, nu este exclusă o GREVĂ GENERALĂ în învățământ -  Simion Hăncescu, președintele FSLI la „Telefonul de la ora 9:00”

Profesori afiliaţi Federaţiei Spiru Haret, dar şi reprezentanţi ai personalului nedidactic şi auxiliar au purtat banderole tricolore în şcoli. Prin acest proteset au dorit să tragă un semnal de alarmă faţă de inechităţile generate de lipsa sporurilor şi de grila de salarizare. Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a vorbit cu jurnaliștii EVZ despre problemele sistemului educațional din România, dar și despre protestele care vor putea fi declanșate dacă nu se vor găsi soluții.

Evenimentul zilei: De ce un nou protest față de nemulțumirile sistemului de învățământ din România?

Simion Hăncescu: Sunt anumite nemulțumiri în sistem, fie la directori care nu primesc un anumit spor, există și la auxiliar astfel de nemulțumiri. Noi ca federație, facem demersuri pentru a găsi soluții la aceste probleme. Astăzi vom avea o discuție cu liderii din țară. Ieri am avut o ședință cu doamna ministru Ecaterina Andronescu și cu secretarul de stat. Sunt promisiuni de a se găsi soluții în zilele următoare. Pe noi ne interesează să găsim soluții și nu protestul în sine. Protestul nu este un scop ci un mijloc de luptă sindicală. Noi suntem adepții de a găsi soluții pe cale diplomatică. Protestele pot fi eficiente atunci când guvernanții sun refractari la doleanțele noastre. Și nu este exclus să ajungem și noi la protest dacă nu vom găsi soluții în perioada imediat următoare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Evenimentul zilei: O grevă generală ar urgenta găsirea soluțiilor?

Simion Hăncescu: Greva generală este forma extremă a luptei sindicale. Ultimul protest de acest fel a fost în 2005, când a durat trei săptămâni. Dacă am ajunge acolo înseamnă niște sacrificii – oamenii nu vor primi salarii pe perioada grevei. Sperăm să nu se ajungă acolo. Dacă ceea ce îi nemulțumește pe oameni nu va fi soluționat, nu este exclus și o astfel de formă de protest. Această măsură trebuie asumată prin semnătură. Jumătate plus unu din membri pot declanșa o astfel de grevă.

 

Evenimentul zilei: Cu ce probleme în sistemul de învățământ vă confruntați?

Simion Hăncescu: Ceea ce ne interesează pentru perioada următoare este să vedem acel proiect al legislației în domeniul educației. Așa cum apare și în acordul semnat cu Guvernul României în data de 29 noiembrie 2018, ar trebui ca până la 31 martie să apară proiectul legii învățământului preuniversitar și proiectul legii personalului didactic. Din discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Educației este posibil ca începând de săptămâna viitoare să se demareze consultările. Așteptăm cu interes pentru că trebuie lucrurile schimbate radical în legislația din educație. Trebuie regândită evaluarea, examenele naționale și alte aspecte importante – obligațiile și drepturile părinților, căci nu prea sunt în regulă. De exemplu, sunt convins că niciun profesor nu cere cadouri – lapatop, lănțișor sau alte lucruri. De la părinți pleacă tot răul. Ei trebuie să înceteze cu astfel de practici.