Disperarea atinge cote maxime. Taximetriștii au intrat în greva foamei

Protest. Sursa foto: Facebook/captură video

Solicitările taximetriștilor au fost ignorate de reprezentanții guvernului. Disperarea a atins cote alarmante în rândul transportatorilor în regim de taxi. Președintele APOTRT a declarat că mai mulți șoferi au intrat în greva foamei.

Disperarea a atins cote maxime în rândul taximetriștilor. Membri din ANPOTRT (Asociația Naționala a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi) au decis să recurgă la una dintre cele mai dure forme de protest, greva foamei, în speranța că guvernanții își vor îndrepta atenția asupra lor.

Taximetriștii au intrat în greva foamei

Decizia de a intra în greva foamei vine în contextul în care solicitările înaintate de taximetriști a fost puse în așteptare de reprezentanții Guvernului. A trecut mai bine de o lună de când membrii ANPOTRT au primit promisiuni din partea executivului, cum că revendicările vor fi soluționate.

Remus Nedelcu, președintele ANTPOTRT precizat astăzi, 28 februarie, că au cerut reprezentanților din Guvern să elaboreze un proiect de lege prin care să modifice OG 49/2019. O solicitare trimisă încă din 20 iunie 2023. La negocierile purtate astăzi, spune Nedelcu, reprezentanții Executivului au cerut încă 30 de zile pentru a analiza impactul legislativ pe care l-ar putea genera revendicările taximetriștilor.

„Am fost la Guvern dimineaţă, la ora 9:00. Am cerut să se dea o ordonanţă de urgenţă pentru a modifica OG 49/2019, de 9 luni de zile, din 20 iunie 2023. Astăzi, când am ajuns acolo (la Guvern, n.r.) ei s-au făcut că nu ştiu absolut nimic, că acum iau la cunoştinţă, că acum văd despre ce e vorba şi ne-au mai cerut încă o lună de zile ca să vină cu o propunere”, a declarat președintele ANPOTRT.

Protest al taximetriștilor. Sursa foto: Facebook/ captură video

Revendicări nesoluționate

Reprezentantul APOTRT atrage atenția că taximetriștii vor fi lăsați de izbeliște, în condițiile în care partidele de guvernământ vor intra în campanie electorală în următoarele 30 de zile. Prin urmare, transportatorilor în regim de taxi nu le rămâne decât să intre în greva foamei.

„Fapt care nu se poate întâmpla pentru că peste o lună, o lună şi un pic, chiar nu mai avem cu cine sta de vorbă pentru că se intră în campanie electorală, nu o să se mai poată da ordonanţe de urgenţă şi taximetria la nivel naţional o să intre în colaps, la propriu. Toţi cei din piaţă, în momentul acesta mai sunt o mare parte dintre ei în Piaţa Constituţiei, o altă parte au blocat Piaţa Victoriei, vor intra în greva foamei”, a adăugat Remus Nedelcu.

Potrivit celor spuse de președintele ANPOTRT nu se știe cât timp vor sta taximetriștii în greva foamei. Sunt hotărâți să îndure stările de rău cel puțin până când premierul Marcel Ciolacu nu va veni în fața lor să le spună concret când le va rezolva solicitările.

Sursa foto: Arhiva EvZ

Principalele revendicări ale taximetriştilor

  • Principalele revendicări ale taximetriştilor vizează: limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, având ca rezultat protejarea calităţii vieţii şi aerului;
  • eliminarea posibilităţii de emitere a copiei conforme pentru auto deţinute de operatori cu contract de comodat sau închiriere şi ridicarea pragului de autorizare la vechimea maşinii la 5 ani prima autorizare, maximum 10 ani;
  • interzicerea colantării, sau aplicarea regulamentelor locale cu privire la reclame, pe autoturismele arondate la platformele digitale şi aplicarea de ecusoane pe portierele spate care să conţină datele de identificare ale operatorului;
  • eliminarea "tarifului dinamic" potrivit recomandărilor de la Consiliul Concurenţei cu privire la practicile înşelătoare; respectarea Art. 6 din Legea 204/2019 cu privire la fiscalizarea curselor şi comisioanelor printr-o entitate fiscală înregistrată la ONRC cu Suspendarea avizului tehnic până la intrarea în legalitate.