Evenimentul Zilei > Social > Greva de la Filarmonica Banatul dă peste cap programul anunțat
Greva de la Filarmonica Banatul dă peste cap programul anunțat

Greva de la Filarmonica Banatul dă peste cap programul anunțat

Greva continuă la Filarmonica Banatul. Concertul din deschiderea stagiunii, programat astăz, de la ora 19,00, nu a putut fi susținut. Conducerea instituției a dat lămuriri prin intermediul social-media.

“Astăzi, 5 octombrie, deschidem o nouă stagiune a Filarmonicii Banatul Timișoara cu o tristețe în suflet. Deși pe scenă se află un număr de colegi din orchestră și cor, nu putem, cel puțin azi să avem un concert simfonic demn de o deschidere de stagiune. Din 191 de angajați ai filarmonicii, o treime (62 persoane) au hotărât să declanșeze greva. Astfel, 42 de colegi din orchestră, nouă colegi din cor și cinci din personal auxiliar și administrativ sunt în grevă, dar și 15 colegi în concediu medical, (probabil răpuși de această gripă tomnatică), ne-au făcut să luăm decizia schimbării programului. Nedorind să improvizăm un concert ad hoc, nereprezentativ pentru noi, am hotărât împreună cu primăria să vă oferim un extraordinar recital al solistului nostru din această seară, Ștefan Horvath, concert maestru al Orchestrei din Bassel-Elveția, acompaniat la pian de solistul filarmonicii nostre, Dragoș Mihăilescu”, a explicat directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni.

La ora 19,00, sindicaliștii au întâmpinat publicul cu informații privind situația instituției. Negocierea contractului colectiv de muncă al instrumentiștilor a fost suspendată. Pe de altă parte, primarul Timișoarei, Nicolae Robu a insistat pentru respectarea legii. “Toată lumea trebuie să acționeze cu respectarea legii și dreptul la grevă este instituit prin lege. Dacă s-au respectat pașii prevăzuți de lege, noi nu putem să pedepsim pe nimeni. Dacă nu s-au respectat, cei ce n-au respectat vor suporta consecințele. Se va face o analiză și se va vedea cine cu ce este vinovat”, a spus edilul, conform Pressalert.ro. Primarul a mai precizat că sunt lucruri care trebuie corectat: “În principiu, trebuie să fie foarte clar și pentru directorul Gârboni, și pentru ceilalți interpreți angajați, muzicieni, indiferent de postul pe care-l ocupă, că trebuie să acționăm cu respectarea legii și că un contract colectiv de muncă trebuie negociat.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.