Deşi liderii marilor sindicate au anunţat zilele trecute că numeroşi bugetari din administraţie, şcoli, spitale şi chiar Poliţie vor ieşi în stradă astăzi, mişcarea de protest a fost una relativ slab reprezentantă. În Bucureşti, medicii au făcut grevă cu schimbul, BAC-ul a avut parte de o desfăşurare normală, iar, la un liceu, "2-3 profesori au făcut grevă". Câteva zeci de pensionari au protestat la Guvern şi apoi la Parlament, cerând, printre altele, ca România să devină republică parlamentară.
Proba orală la limba străină a examenului de bacalaureat a avut loc fără probleme, chiar dacă personalul din învăţământ a anunţat grevă. Supraveghetorii de la BAC au venit în sălile de examen. Elevii de clasa a XII-a de la Liceul "Gheorghe Lazăr" au susţinut astăzi proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină a Bacalaureatului. "Nu a fost grevă, totul a fost OK. Toţi elevii din săli au fost supravegheaţi", a spus Cristina Iordăchescu (18 ani). La acest liceu, toţi elevii au intrat astăzi la ore. "Nu am făcut grevă. Probele de bacalaureat au avut loc conform metodologiei. 2-3 profesori au făcut grevă", a spus profesoara I.I. (52 de ani). "Mâine ne-au chemat la şcoală", a spus şi un elev de gimnaziu de la "Gheorghe Lazăr". Grevă la spital, pentru condiţiile mizere Medicii au protestat astăzi în semn de solidaritate cu bugetarii care contestă "tăierea salariilor". La Spitalul Universitar din Capitală, cei 200 de protestatari au făcut cu rândul, pentru ca pacienţii să nu aibă de suferit. "Nu protestăm pentru salarii cât pentru condiţiile mizere din spitale. Nu sunt medicamente, rudele bolnavilor sunt trimise să cumpere antibiotice şi analgezice, nu mai sunt bani pentru filme de radiografie, fire pentru operaţii, tifon", a spus Florin Chirculescu, de la Sindicatul Medicilor "Dr. Ion Cantacuzino".
Manifestanţii au afişat pancarte pe care scria "Vrem salarii, nu pomană". În schimb, activitatea la unitatea de primire urgenţă a decurs normal. "Între orele 7 şi 12, s-au prezentat 400 de pacienţi la urgenţe, dintre care 221 au fost internaţi", a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Bogdan Popescu.
Grevă japoneză la Urgenţe
Un registrator medical de la Camera de Gardă, B.E. (38 de ani) a spus că personalul de la Urgenţă nu a protestat, dar că nemulţumirile sunt legate de nivelul salariilor şi de condiţiile din spitalele de stat.
O pacientă, Viorica (21 de ani), spune că nu a observat probleme în funcţionarea Spitalului Universitar în ziua grevei. "Nicio schimbare faţă de o zi normală", a spus Viorica.
Cu o şapcă pe cap şi două sacoşe după el, Ion Gaiţă a venit pregătit de grevă în faţa Parlamentului: în plasele lui se zăresc haine de schimb, ceva mâncare, un joc de şah şi o pereche de papuci.
„Emil Boc şi Băsescu s-au împrumutat de milioane de euro pe care îi plătesc eu, tu”, spune pensionarul.
Are cu el o mapă plină de coli de hârtie acoperite de un scris de mână ferm. Zecile de pagini pe care le răsfoieşte conţin „măsurile urgente pentru a scoate ţara din dezastru şi din criză”, gândite de Ion Gaiţă şi născute din dezamăgire, lipsuri şi nostalgii comuniste.
„Am scris eu un document. Eu am 11 clase, n-am mai mult”, completează el.
Pe scurt, lista lui Ion Gaiţă se prezintă în felul următor:
1. "Schimbarea de urgenţă a preşedintelui Băsescu şi a guvernului Boc" 2. "Combaterea evaziunii fiscale care ajunge la 40% din PIB. Numai 20% dacă aducem, avem bani de salarii” 3. "Unde sunt cele trei miliarde de dolari pe care le-a lăsat Ceauşescu în vistieria statului?" 4. "Să confiscăm toate averile mogulilor din România" 5. "Pensiile nesimţite – trebuie umblat şi acolo” 6. "Investiţii în agricultură şi turism, dar fără Udrea” 7. "Şanse la tineret: elita, care termină falcultatea, pleacă afară pentru că nu are unde să muncească” 8. „Noi, pensionarii, vrem să ni se respecte dreptul la proprietate. Pensia e ca o proprietate, ca o casă” 9. „Vinovată este toată clasa politică ce ne-a condus de 20 de ani. L-au omorât degeaba pe Ceauşeşcu” 10. "Fără împrumuturi de la FMI"