"Greu de ucis 4" in era digitala

"Greu de ucis 4" in era digitala

Bruce Willis revine in rolul ofiterului McClane, in "Greu de ucis 4".

Lansat in Statele Unite pe 27 iunie, filmul a avut in mai putin de o luna incasari de 231 de milioane de dolari in toata lumea.   Filmul are la baza un scenariu initial intitulat WW3.com, scris de David Marconi, scenaristul din „Enemy of the State”.

Folosind un articol intitulat „A Farewell to Arms”, al lui John Carlin, publicat in urma cu zece ani in ziarul londonez „The Independent”, Marconi a realizat un scenariu despre un atac terorist cibernetic in Statele Unite. Dupa atacurile de la 11 septembrie, proiectul a fost anulat si rescris cativa ani mai tarziu.

Un nou tip de terorism

Ne puteți urmări și pe Google News

In urma cu doi ani, Willis afirma ca filmul se va numi „Die Hard 4.0” pentru ca actiunea „se invarte” in jurul computerelor. Mai tarziu, producatorii au anuntat schimbarea numelui in „Die Hard: Reset”, apoi 20th Century Fox a anuntat varianta finala: „Live Free or Die Hard”. Acest titlu reprezinta mottoul statului New Hampshire, iar pentru varianta internationala a fost pastrat titlul „Die Hard 4.0”.

In timp ce America se pregateste sa-si serbeze ziua nationala, pe 4 iulie, intreaga tara este paralizata, ca urmare a unui atac terorist asupra infrastructurii computerizate. McClane, care isi astepta linistit pensionarea, trebuie acum sa aresteze un hacker, pe Matt Farrell (interpretat de Justin Long) si sa-l predea ofiterilor FBI.

Cu ajutorul lui, McClane descopera ca acela care a pus la cale acest sistem de distrugere este Thomas Gabriel (Timothy Olyphant), insa dupa ce ii dejoaca planurile, fata sa, Lucy, este rapita. Pentru a o salva si pentru a-l opri pe Gabriel sa-si puna in aplicare planul, McClane va trece prin situatii greu de infruntat.

Filmul este presarat cu secvente ce implica focuri de arma, evadari, masini zburatoare, mingi de foc, cascadorii sau lupte, iar filmarile nu au fost lipsite de peripetii.

Bruce Willis a fost ranit la un ochi in timp ce filma o scena de actiune, iar dublura sa, Larry Rippenkroeger, s-a accidentat grav cand a cazut de pe o cladire inalta de 50 de metri. El si-a fracturat ambele maini si a avut nevoie de spitalizare. Ca urmare, filmarile au fost intrerupte temporar.

Haos si confuzie

„Die Hard”, aparut pe ecrane in 1988, a fost un adevarat succes, iar multi l-au considerat cel mai bun film de actiune facut vreodata. Textul a fost scris de Jeb Stuart si Steven E. de Souza, staruri au fost Bruce Willis, Bonnie Bedelia, Alan Rickman, Reginald VelJohnson si William Atherton, iar regia a fost asigurata de John McTiernan.

In „Live Free or Die Hard”, regizorul Len Wiseman, care l-a inlocuit pe John McTierman (acuzat de sperjur), reuseste sa creeze o atmosfera de haos si confuzie, prin alegerea unor locuri reprezentative: strazi intunecoase, subsoluri de cladiri, scari de incendiu, tuneluri subterane, ambuteiaje, masini distruse si orice alt loc unde oamenii se pot alerga, impusca si omori.  Scenele au fost filmate la Camden, in New Jersey, la Washington si Maryland, dar si in Los Angeles.

Pentru realizarea acestui film, Digital Dimension a creat peste 150 de efecte speciale si scene de actiune inedite. Una dintre aceste secvente este distrugerea in aer a unui elicopter de o masina de politie, pentru realizarea careia un cascador a sarit din elicopter.

Pene de curent in oras sau evacuari ale cladirilor guvernamentale, crearea unui tunel lung de 75 de metri sau 1.000 de oameni digitali care ies din Cladirea Capitol, masini digitale ori efecte de fum, toate se regasesc in aceasta noua productie hollywoodiana.

Desi scenele sunt meticulos realizate, exista critici care sustin lipsa lor de verdicitate. De exemplu, dupa ce McClane si Farrell conduc o masina timp de mai multe ore, ei parcheaza exact in fata cladirii in care hackerii planuiesc urmatorul atac. Tot fara raspuns ramane modul in care Farrell reuseste sa vorbeasca cu un asistent de urgenta atunci cand toate caile de comunicatie nu functioneaza.

Incasari-record

Primele trei filme „Greu de ucis” au avut incasari de aproape 750 de milioane de dolari in toata lumea. Numai pentru cel de-al treilea film incasarile au fost de peste 260 de milioane de dolari in afara Statelor Unite.

Popularitatea sporita de care s-a bucurat acest film a permis extinderea in alte domenii - de exemplu au fost lansate mai multe jocuri video. Daca unele dintre ele sunt bazate direct pe actiunea filmului, altele vizeaza actiunile eroului John McClane.

Un erou in era digitala

Willis si Long sunt un cuplu neobisnuit, pentru ca se lupta sa reziste si sa supravietuiasca. Willis are replici amuzante, iar Long este speriat si determinat sa se razbune.

La 52 de ani, Bruce Willis reuseste sa dea viata personajului, un erou analog intr-o era digitala. Rolul inca i se potriveste ca o manusa, se fereste de gloante si se lupta, desi admite ca odata cu varsta apar si limitarile fizice: „Mi s-a spus ca imbatranesc si n-ar trebui sa fac toate aceste cascadorii. Bineinteles ca aceasta remarca m-a facut sa-mi doresc sa fac mai mult decat ar fi trebuit. M-am lovit de doua ori, ceea ce este un sentiment interesant la 52 de ani”.

Cotarea filmului A.P.12. (vizionarea de catre minorii sub 12 ani numai cu acordul parintilor) a starnit controverse si l-a nemultumit pe starul principal: „Este o decizie a studioului din ce in ce mai comuna, pentru ca incearca sa castige o audienta cat mai mare. Pare un act de curaj sa faci dintr-un film interzis minorilor sub 14 ani, cum a fost „Greu de ucis 3”, unul de audienta generala”, a spus el.

Pentru rolul fiicei lui McClane, Lucy (Mary Elizabeth Winstead), s-a zvonit ca a fost propusa propria fiica a lui Willis. Probe pentru acest rol au dat si Jessica Simpson, Watah Dufour si Britney Spears. A fost luata in considerare si Paris Hilton, la fel si Taylor Fry, care a interpretat acest personaj in 1988, in „Greu de ucis”.

PROFIL

Portretul pe scurt > Star. „Intotdeauna am vrut sa ma simt confortabil in preajma lui Bruce si am crezut cu adevarat ca voi reusi cu timpul. Imi amintesc ca stateam in spatele lui la un meci de fotbal si am vrut sa-l salut. Nu am putut. Voiam sa-i pot spune ca e unul de-al nostru, dar nu era. Intotdeauna a fost un star de cinema” - Sallie Hansen, presedinte al Camerei de Comert din Hailey.

> Erou. „Cred ca Willis s-a regasit intr-un erou arhetipal si probabil a vazut in viata reala probleme care nu existau” - Tony Evants, rezident la libraria Ketchum.

> Bani. „M-am hotarat sa-i duc lui Bruce niste acte in timp ce filma „Mic dejunul campionilor”. Pe platou mi s-a spus ca nu poate rata o zi de filmare, pentru ca ar pierde 128.000 de dolari. A fost destul de umilitor pentru mine si pentru sistemul de justitie - Paris Francois, om de afaceri.

> Popularitate. „Cand Bruce a venit pentru prima oara in Hailey, a spus ca nu vrea sa lase orasul sa moara, asa cum s-a intamplat cu orasul sau natal, New Jersey. Dupa ce Bruce a divortat de Moore, in Hailey au ramas doar cladiri goale” - Sallie Hansen.

> Tandru. „M-a invitat in casa lui de la Malibu. Am cinat si m-a condus in dormitor. Am facut dragoste incet, iar el imi soptea cuvinte dulci in urechi” - Nadia Bjorlin, o fosta iubita a actorului.

Program

„Live Free or Die Hard” astazi la cinema in tara

BUCURESTI> Hollywood Multiplex: 12.00; 17.30; 20.15; 22.45 > Movieplex Cinema: 11.00, 13.30, 16.15, 19.00, 21.45

ORADEA > Hollywood Multiplex Lotus: 12.15, 14.45, 18.15,  21.00

PITESTI > Bucuresti: 15.30, 18.00, 20.30

TIMISOARA > Timis: 16.00, 18.30, 21.00

BIOGRAFIE

Viata unui senior de Hollywood S-a nascut pe 19 martie 1955, la Idar Oberstain, in Germania.

> In copilarie era balbait.

> A jucat in filme precum „Uite cine vorbeste”, „Pulp Fiction”, „Al cincilea element”, „Armageddon”, „Ostaticul”, „Sin City”, „Perfect Stranger”. > 1997 Numit de revista „Empire” pe locul 52 in topul celor mai mari actori ai tuturor timpurilor.

> 1998 a divortat de Demi Moore, dupa 11 ani de casnicie.

> Are trei fiice cu Demi Moore: Rumer (19 ani), Scout LaRue (16 ani) si Tallulah Belle (13 ani).

> Joaca adesea rolul unui barbat care sufera o tragedie, a pierdut ceva sau are o criza de incredere in sine.

Bruce Willis: „Mi-au spus ca imbatranesc si n-ar trebui sa fac toate aceste cascadorii. Bineinteles ca aceasta remarca m-a facut sa-mi doresc sa fac mai mult decat ar fi trebuit. M-am lovit de doua ori, ceea ce este un sentiment interesant la 52 de ani.”

„Mi-am dorit cu adevarat ca acest film sa se ridice la inaltimea primului din seria „Greu de ucis”, pentru ca este singurul pe care l-am considerat cu adevarat bun.”