Greșelile pe care le fac românii atunci când folosesc centralele de apartament. Cum poate fi micșorată factura la gaze

Greșelile pe care le fac românii atunci când folosesc centralele de apartament. Cum poate fi micșorată factura la gaze Prețuri energie. Sursa foto: EVZ

Există mai multe posibilități pentru a reduce valoare facturii primite la gaze. Problema este mai ales a românilor care folosesc centralele de apartament.

În perioada următoare, factura la gaze va crește simțitor. Iar asta va fi o mare problemă pentru românii care se încălzesc folosind centralele de apartament. Legea care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor a fost adoptat de Parlament, măsurile urmând să se aplice de la 1 noiembrie, adică de la următoarea factură, după ce legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Mici ponturi pentru a reduce factura la gaze

Mulți oameni fac greșeli atunci când folosesc aceste centrale, deși pot să reducă din costurile facturii. Conform specialiștilor, valoare lunară poate să scadă cu un procent de 15-20% dacă instalația se setează corect. Astfel, pentru a obține o temperatură a apei de 40 de grade Celsius, ar trebui setată la 50-55 de grade.

„Cel mai bine ar fi să setați centrala undeva la 50-55 de grade, iar un termostat de ambient adițional centralei v-ar ajuta foarte mult.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, trebuie să ai un termostat care ar trebuie setat undeva la 22-23 de grade, cam asta este temperatura optimă. Iar pentru partea de apă caldă menajeră, temperatura ar fi undeva la 40 de grade”, a explicat Andrei Miu, specialist instalații termice, la Digi 24.

Și consumul la electrocasnice poate fi micșorat

„O familie, dacă are apa caldă setată la 60 de grade, niciodată nu se va putea spăla cu o apă la o temperatură de 60 de grade. Automat va folosi și apă rece, ceea ce înseamnă un cost dublu”, a mai spus Andrei Miu.

Există posibilități și pentru a reduce consumul electrocasnicelor. În top se află frigiderele, aparatele de aer condiționat și mașinile de spălat.

„Aparatele frigorifice să le deschidem cât mai rar și cât mai puțin, adică atât timp cât luăm alimentele. La aparatele de aer condiționat, putem seta o temperatură potrivită în cameră, 22-23 de grade, nu 16 grade! Iar la mașinile de spălat, un sfat pe care vi-l pot da este să selectăm temperatura în funcție de hainele pe care le spălăm”, a explicat Florin Dima, specialist în aparatură electrocasnică.