Evenimentul Zilei > International > Greşeală incredibilă: un laborator militar expediat antrax în zece locuri. Peste 20 de persoane primesc tratament
Greşeală incredibilă: un laborator militar expediat antrax în zece locuri. Peste 20 de persoane primesc tratament

Greşeală incredibilă: un laborator militar expediat antrax în zece locuri. Peste 20 de persoane primesc tratament

Un laborator militar american a expediat din greşeală un bacil mortal activ – antrax - la nouă laboratoare private de pe teritoriul Statelor Unite şi la o bază militară din Coreea de Sud.

22 dintre membri personalului militar de la Osan Air Base, Coreea de Sud, primesc tratament preventiv, în vreme ce în Statele Unite doar în cazul a patru personae s-a recurs la această măsură, întrucât riscurile contaminării sunt minime, scrie BBC citând oficiali americani.

Personalul de la baza aeriană Osan ar fi putut intra în contact cu mostrele de antrax în timpul unui antrenament, a precizat armata americană, dar până în prezent niciun membru nu a prezentat semne de îmbolnăvire. Cu toate acestea, membrii personalului au beneficiat de "măsuri de precauţie adecvate, inclusiv consultaţii, antibiotice şi în unele cazuri vaccinuri".

Vinovat pentru această incredibilă eroare este un laborator al Departamentului Apărării din Utah, care a expediat în mod neglijent mostrele către laboratoare din Texas, Maryland, Wisconsin, Delaware, New Jersey, Tennessee, New York, California şi Virginia, precum şi la baza aeriană din Coreea de Sud.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, mostrele expediate ar fi trebuit să conţină bacterii inactive.

Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor a demarat o investigaţie în acest caz.

Boala antrax sau cărbunele, sau dalac, este o infecţie acută ce afectează atât animalul cât şi omul. Bacteria responsabilă (Bacillius anthracis) poate fi de asemenea folosită ca armă biologică.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.