Raportul GRECO. Senatul trebuie să implementeze măsura care privește imunitatea miniștrilor parlamentari

Raportul GRECO. Senatul trebuie să implementeze măsura care privește imunitatea miniștrilor parlamentari

La reuniunea plenară a Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO) care a avut loc săptămâna trecută, la Strasbourg, s-a constatat că România a îndeplinit câteva din recomandările făcute în raportul anterior.

Eugen Nicolicea a reprezentat Camera Deputaților la această reuniune, a avut intervenții în cadrul lucrărilor și spune că România nu a regresat la capitolul referitor la combaterea corupției.

„Rezultatele dezbaterilor au reprezentat un succes pentru Camera Deputaților, dar și un succes personal deoarece în cadrul dezbaterilor, am luat cuvântul și am susținut îndeplinirea unor recomandări care vizau Parlamentul, eu fiind și inițiatorul modificărilor Statutului deputaților și senatorilor și Regulamentului Camerei Deputaților, modificări care au condus la realizarea recomandărilor GRECO.

GRECO a constat că România a îndeplinit 4 recomandări (recomandările 5 și 7, alături de recomandările 10 și 12 constatate anterior ca parțial îndeplinite). De asemenea, GRECO a reținut îndeplinirea parțială a altor 3 recomandări (recomandarea 8, alături de recomandările 2 și 3 constatate anterior ca parțial îndeplinite)”, se arată într-un comunicat al deputatului Eugen Nicolicea transmis, marți, Evenimentului zilei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce privește Recomandarea 8 referitoare la lipsa unei proceduri formalizate prentru ridicarea imunităților membrilor Guvernului care au și calitatea de deputat, Nicolicea spune că la camera inferioară s-a realizat prin introducerea procedurii în Regulamentul Camerei Deputaților. „Motivul pentru care se consideră parțial îndeplinită este că procedura trebuie implementată și la Senat. Îmi exprim convingerea că și Regulamentul Senatului va fi modificat în cel mai scurt timp, astfel încât recomandarea să fie considerată ca fiind îndeplinită în totalitate”, a spus Nicolicea.

Politicianul crede că recomandările neîndeplinite, care vizează Parlamentul, pot fi îndeplinire relativ repede dacă va exista voința politică necesară din partea grupurilor parlamentare.

La sesiunea plenară GRECO au mai participat senatorul Robert Cazanciuc, procurorii Nicolae Solomon, vicepreşedinte CSM, Anca Jurma, fost şef interimar al DNA, şi Oana Hăineală, procuror-şef adjunct al DIICOT, precum și un reprezentant al Ministerului Justiției.

Raportul oficial urmează să fie tradus și făcut public de Guvern.

Săptămâna trecută, cu o zi înainte de încheierea sesiunii plenare, au apărut informații că raportul GRECO pentru România este de o duritate fără precedent.