Evenimentul Zilei > International > Grecia se reîntoarce în scenariul restricțiilor. Decizie de ultimă oră pentru medicii nevaccinați
Grecia se reîntoarce în scenariul restricțiilor. Decizie de ultimă oră pentru medicii nevaccinați

Grecia se reîntoarce în scenariul restricțiilor. Decizie de ultimă oră pentru medicii nevaccinați

Noi măsuri au fost impuse în Grecia, din cauza creșterii numărului cazurilor de infectări cu COVID-19. Printre acestea se numără reimplementarea unor restricții la nivelul localurilor și obligativitatea vaccinării cadrelor medicale.

Măsurile „de ultim recurs” anunțate încă de săptămâna trecută de către autoritățile elene urmează să se materializeze. Pe fondul creșterii numărului de infectări cu coronavirus, Grecia a anunțat că va impune vaccinarea obligatorie la nivelul mai multor categorii profesionale.

Noi restricții au fost impuse în Grecia

Din cauza răspândirii rapide a coronavirusului, autoritățile au reintrodus o serie de restricții în Grecia, în cadrul restaurantelor, barurilor și discotecilor.

„Începând cu 8 iulie, restaurantele, barurile, cluburile și locurile de divertisment vor funcționa numai cu clienți permanenți și în conformitate cu regulile legale privind capacitatea”, a declarat ministrul adjunct, Nikos Hardalias, într-un briefing.

„Aceste măsuri de urgență urmăresc să limiteze răspândirea virusului la vârste mai mici, astfel încât să avem cu toții o vară mai liberă, dar, cel mai important, o vară sigură”, a adăugat el.

Doar 38% dintre cetățenii greci au fost imunizați cu ambele doze de vaccin împotriva coronavirusului. Pentru a stimula populația să se vaccineze, Guvernul oferă cecuri în valoare de 150 de euro, pentru tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. Autoritățile vor ca, până în toamnă, 70% dintre cetățeni să fie imunizați.

Medicii din Grecia vor fi obligați să se vaccineze

Pe fondul răspândirii numărului de infectări cu tulpina Delta a SARS-COV-2 -, mai multe state vor să impună vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale. Executivul din Grecia a recurs și el la o astfel de măsură.

”Guvernul (…) dispune recomandarea Comitetului Naţional grec de Bioetică cu privire la vaccinarea obligatorie a unor grupuri profesionale specifice”, a anunțat, joi, purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Aristotelia Peloni.

Autoritățile au anunțat că medicii vor fi obligați să se imunizeze împotriva coronavirusului, însă alte detalii concrete se vor oferi săptămâna viitoare.

Ce măsuri se impun medicilor români nevaccinați

Noi reguli vor fi impuse și în România, pentru cadrele medicale care nu se imunizează împotriva coronavirusului. Pe fondul răspândirii rapide ale tulpinii Delta a SARS-COV-2, medicii nevaccinați față de COVID-19 trebuie să se testeze de cel puțin patru ori pe lună, potrivit noii metodologii aprobate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Noile reglementări se aplică în cazul cadrelor medicale care tratează pacienți infectați cu tulpina Delta a COVID-19, care nu s-au vaccinat sau nu au fost infectați cu coronavirus (sau care au fost infectați în urmă cu mai mult de 180 de zile) și în cazul medicilor din localități cu rata de incidență mai mare de 1, 5 cazuri la o mie de locuitori, potrivit noilor prevederi.

Conform noilor reglementări publicate de INSP, în cazul testării cu un test PCR, acesta trebuie să se repete o dată la fiecare șapte zile. În cazul testelor antigenice rapide, testarea trebuie efectuată la fiecare trei zile.

„Conducerea unității medico-sanitare are obligația verificării rezultatului testării și a instituirii măsurilor care se impun.
Testarea periodică poate înceta dacă personalul face dovada vaccinării complete”, arată INSP.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.