Mai mult de 10.000 de persoane au demonstrat, azi, la Atena, împotriva politicii de austeritate, concomitent cu desfăşurarea mai multor greve, mişcări ce marchează prima mobilizare socială din acest an în Grecia, relatează Agerpres.
Aproape 7.000 de oameni au răspuns apelului făcut de Frontul de Luptă al Muncitorilor (Pame), apropiat partidului comunist (KKE), defilând până la sediul Ministerului Muncii, din centrul capitalei, pentru a denunţa "guvernul plutocraţiei" şi "continuarea măsurilor antipopulare", aplicate pentru al treilea an consecutiv.
Un al doilea cortegiu de mii de persoane, sindicalişti din sectorul public şi privat, jurnalişti, profesori, angajaţi ai uzinei Hellenic Halyvourgia, aflaţi de trei luni în grevă, au mărşăluit până în piaţa Syntagma, în faţa clădirii parlamentului. "Nu îi vom lăsa să ne ucidă", "Interzicerea concedierilor, ştergerea datoriei", "Solidaritate cu greviştii, toţi suntem grevişti", se putea citi pe pancartele manifestanţilor. "UE, FMI afară!"
Sindicatele din întreprinderi, bănci şi transportul în comun din Atena se află într-o grevă de 24 de ore, în timp ce angajaţii din presă, sector lovit puternic de criză, au încetat lucrul pentru 48 de ore. Manifestaţiile s-au desfăşurat în cea mai mare parte paşnic, o singură persoană fiind rănită în piaţa Syntagma
Oamenii au mărşăluit spre sediul Parlamentului, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate, purtând banere pe care scria: "UE, FMI afară!", în timp ce reprezentanţi ai instituţiilor respective au sosit la Atena pentru a discuta despre planuri de evitare a falimentului.
Creditorii din sistemul privat elen au avertizat, ieri, că guvernul trebuie să deblocheze negocierile pentru a reduce datoria publică, dacă doreşte să evite incapacitatea de plată, când se apropie un nou termen de răscumpărare, la final de martie. Un nou împrumut
O echipă de specialişti ai UE, FMI şi ai Băncii Centrale Europene au sosit la Atena pentru a verifica situaţia financiară şi a debloca un împrumut de 130 de miliarde de euro, de care ţara are mare nevoie.
Grecii de rând, care au fost extrem de afectaţi de reducerile de salarii şi pensii, precum şi de creşterea taxelor şi impozitelor, măsuri luate pentru primirea unui împrumut agreat în 2010, se tem de noi măsuri de austeritate şi de tăieri de salarii. "Vrem să dispară. Împing ţara asta spre dezastru cu aceste măsuri. Pur şi simplu vând toată Grecia", spune Yannis Tsalimoglou, un muncitor de 51 de ani, al cărui venit a fost redus cu 30% de la începutul crizei până acum.