Evenimentul Zilei > Social > Grecia, lovită de primul val de caniculă. Turiștii români evită să stea la plajă. Urmează un weekend cu temperaturi de 43 de grade Celsius
Grecia, lovită de primul val de caniculă. Turiștii români evită să stea la plajă. Urmează un weekend cu temperaturi de 43 de grade Celsius

Grecia, lovită de primul val de caniculă. Turiștii români evită să stea la plajă. Urmează un weekend cu temperaturi de 43 de grade Celsius

Canicula nu afectează doar România. Sudul Europei este lovit, până la finalul săptămânii, de un val de căldură din nordul Africii. Joi, în Grecia, una dintre cele mai populare destinaţii turistice pentru români, s-au înregistrat temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Și în zilele următoar,e mercurul din termometre va crește.

Grecia, lovită de primul val de caniculă arată părăsită, în miezul zilei. Turiștii evita sa facă plaja în orele de vârf din cauza temperaturile ridicate. Soarele foarte puternic i-a gonit de pe plaja, după numai câteva ore.

Turiştii românii aflaţi pe litoralul grecesc folosesc toate metodele pentru a se răcori.

„Aici este mult, mult mai cald şi uneori trebuie să stai la umbră şi nu poţi să te distrezi”, spun aceștia, potrivit Antena 3.

Potrivit meteorologilor eleni, apogeul va fi atins la sfârşitul săptămânii, când mercurul din termometre va sări de 43 de grade Celsius.

În Italia, temperaturile vor atinge şi 45 de grade Celsius. Sunt zile de foc şi în Croaţia, dar nici ruşii nu sunt feriţi de caniculă. În Moscova, s-au înregistrat 34,7 grade Celsius, cea mai mare temperatură din luna iunie înregistrată în ultimii 120 de ani.

România, sub Cod roșu de caniculă

Căldura a pus stăpânire și pe România şi situaţia devine alarmantă şi vineri. Avem cod roșu de temperaturi extreme în zonele vestice, pe unde se vor atinge chiar şi 40…41 de grade la umbră, iar stresul termic va fi foarte ridicat.
Temperaturile vor fi greu de suportat şi în restul ţării. În zonele aflate sub cod portocaliu se aşteaptă valori între 35 şi 39 de grade prin Oltenia, iar codul galben anunţă temperaturi de la 32 la 37 de grade. Peste tot avem de suportat disconfortul termic, iar indicele temperatura-umezeala va depăşi frecvent pragul critic de 80 de unităţi.

În Europa, joi, valul de căldură afectează zonele estice şi sud-estice, dar şi sudul Italiei, în timp ce în vest şi în nord-vest temperaturile rămân modeste. La Madrid vor fi 26 de grade, iar la Moscova se anunţă încă o amiază caniculară, cu 36 de grade la umbră. O să plouă în vest şi în centru, dar manifestări de instabilitate apar şi pe partea estică, inclusiv la noi. În zona Alpilor vor fi ploi torenţiale, cantităţi mari de apă şi fenomene meteo severe.

În perioada următoare, ploile traversează vestul şi centrul Europei şi de deplasează spre zonele estice. Sâmbătă ajung şi la noi în ţară, însă duminică se retrag către nord şi nord-est. Sunt anunţate averse abundente şi se pot produce vijelii. La sfârşitul săptămânii, vremea frumoasă cuprinde majoritatea zonelor.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: