GRECIA în incapacitate. ÎNTÂLNIRE crucială astăzi la nivelul Eurogrup. CUM arată calendarul unui faliment

Astăzi, membrii Eurogrup, organism ce reunește miniștrii de Finanțe din zona euro, se vor întruni pentru a analiza situația Greciei, care nu a putut achita ieri tranșa se 1,6 miliarde de euro către FMI.

Ieri, membrii Eurogrup au respins prelungirea planului de asistență financiară pentru Grecia. Statul este astfel în incapacitate de plată, prima etapă înainte de faliment. Întrunirea de astăzi va analiza noi propuneri pe care guvernul din Grecia trebuie să le trimită pentru ca negocierile să poată continua.

Jeroen Dijsselbloem , preşedintele Eurogrup, a anunțat marți seară că un nou plan de asistență financiară va avea condiții mai dure pentru statul elen. Întâlnirea miniștrilor de Finanțe din zona euro va avea loc în jurul orei 12, ora României. 

Băncile în incapacitate de plată: Ieri, agenția de evaluare financiară Fitch a retrogradat ratingurile de credit ale principalilor creditori eleni - Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA, National Bank of Greece și Alpha Bank AE - după ce Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor și impunerea de restricții asupra mișcărilor de capital, în dorința de a evita colapsul sistemului financiar, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară, potrivit unui comunicat al Fitch.

Tot ieri, Felix Hufeld, președintele Autorității de supervizare bancară din Germania (BaFin) și totodată membru în consiliul de supervizare al Băncii Centrale Europene, a anunțat că băncile grecești ar putea să fie considerate solvabile timp de maxim cinci zile după ce statul grec va intra în incapacitate de plată, așa încât să poată accesa linia de finanțare de urgență oferită de BCE. 

Astăzi, 1000 de sucursale de bănci elene vor fi deschise până la sfârșitul săptămânii, iar pensionarii vor putea retrage până la 120 de euro.

Linie de finanțare de la BCE: Banca Centrală Europeană a respins, duminică, cererea Greciei vizând majorarea cu șase miliarde de euro a plafonului liniei de finanțare de urgență (ELA) destinat băncilor grecești, dar cu toate acestea a promis că va menține deschisă această linie până la referendumul din 5 iulie, au declarat pentru Reuters surse din interiorul BCE.

Grecia a anunțat că va da în judecată UE:  Zeci de mii de oameni au protestat: Ieri, Grecia, prin vocea ministrului de Finanțe, Yanis Varoufakis, a ameninţat că va da în judecată Uniunea Europeană pentru a împiedica excluderea ţării din zona euro şi a evita sufocarea sistemului bancar, relata ieri Daily Telegraph.

Totodată, peste 20.000 de persoane au protestat ieri în Atena și Salonic împotriva planului de auteritate impus de creditorii internaționali. 

Când ar urma și cum ar arăta falimentul Greciei

Potrivit Wall Street, Journal o zi crucială pentru Grecia va fi pe data de 20 iulie, când ajung la scadență titluri de stat în valoare de 3,5 miliarde de euro, deținute de banca centrală. Dacă Grecia nu plătește, BCE va reuși cu greu să mențină linia de asistență financiară. 

Băncile grecești vor intra în colaps imediat ce linia de asistență financiară va fi întreruptă. 

Cum va intra Grecia în faliment? Imediat după ce băncile intră în colaps, adică poate chiar pe data de 21 iulie, dacă linia de finanțare primită din partea BCE este overnight (deoarece maturitatea împrumuturilor nu se cunoaște încă). Dacă băncile întră în faliment și nu există suport din partea băncii centrală, Guvernul va trebui să creeze o nouă monedă pentru a face plățile. 

Poate fi falimentul evitat? Da, dar termenele sunt foarte din scurt, atrag atenția analiștii de la Wall Street Journal. Referendumul în Grecia trebuie să aibă loc pe data de 5 iulie iar dacă grecii sunt de acord cu planul impus de liderii europeni, atunci premierul Alexis Tsipras a spus că va demisiona. 

Un nou Guvern va trebui format, o înțelegere semnată cu Grecia, schimbată legislația și virați banii așa încât să se poată achita datria scadentă la 20 iulie.

Dacă grecii votează respinderea planului, atunci Tsipras va încerca să negocieze o înețegere mai favorabilă Greciei, având suportul popular. Chiar și așa, o înțelegere va trebui semnată cu Grecia, schimbată