Evenimentul Zilei > Actualitate > Grecia este devastată de incendii. Autoritățile promit câte 150.000 de euro pentru fiecare casă distrusă
Grecia este devastată de incendii. Autoritățile promit câte 150.000 de euro pentru fiecare casă distrusă

Grecia este devastată de incendii. Autoritățile promit câte 150.000 de euro pentru fiecare casă distrusă

Incendiile de vegetație continuă pârjolească Grecia, în ciuda intervențiilor pompierilor. Potrivit informațiilor de ultimă oră, în zona de nord a insulei Evia, focul pare să fi reizbucnit. În acest context, autoritățile elene anunță ajutoare pentru familiile sinistrate și pentru refacerea zonelor distruse.

Incendiile au reizbucnit lângă Pefki, pe coasta de nord a insulei Evia, o localitatea de unde au fost evacuați sute de oameni cu un feribot tras direct pe plajă. deși părea sub control, focul a reizbucnit din cauza vântului puternic.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat că executivul său va debloca 500 de milioane de euro pentru ajutoare de urgenţă şi reconstrucţie în regiunile afectate de incendii. Focurile izbucnite din cauza căldurii, în Grecia, au avut o amploare fără precedent, conform estimărilor autorităților.

Acestea continua să devasteze o parte a țării, în ciuda eforturilor pe care le fac pompierii pentru a le potoli, după cum relatează AFP.

Confruntat cu furia locuitorilor din zonele sinistrate, liderul conservator al guvernului grec a prezentat un pachet de măsuri pentru victime, precum şi planuri de reconstrucţie în insula Evia. Aceasta este una dintre cele mai mari din arhipelagul grecesc, situată la 200 km de Atena şi a cărei parte de nord era încă în flăcări marţi.

Măsurile de ajutor pentru zonele sinistrate vor primi o finanțare, în principal, „printr-un buget suplimentar de 500 de milioane de euro pe care Ministerul de Finanţe îl va depune acum”, a precizat Mitsotakis.

Ce ajutoare vor fi plătite

Astfel, statul grec va plăti, în special, până la 150.000 de euro pe casă distrusă, a detaliat el pe contul său oficial de Twitter. Plățile vor începe imediat cu un avans în valoare de 20.000, 12.000 sau 5.000 de euro, în funcţie de gradul de degradare al locuinţei.

De asemenea, autoritățile grecești propun scurtiri de impozite pe proprietate şi la taxele pe contribuţii sociale pentru cei sinistrați.

Statul grec va mai debloca 224 de milioane de euro pentru reîmpădurirea a 165.000 de hectare distruse de flăcări. În acest caz, în funcție de neesități, sumele alocate vor fi majorate.

Premierul grec și-a cerut scuze populației

Totodată, premierul grec, , a prezentat scuze publice pentru deficienţele cu care s-a răspuns în intervențiile la incendiile devastatoare din ţară din ultima săptămână, după cum notează Reuters.

Cele peste 500 de incendii au dus la evacuarea a zeci de sate şi mii de oameni, stârnind totodată nemulţumire şi critici legate de reacţia guvernului.

Premierul Mitsotakis şi-a cerut scuze luni seara la televiziune şi a promis că greşelile vor fi identificate şi remediate. În același timp, el a făcut apel la unitatea populației pentru a face față acestei calamități.

Sursa foto: Giorgos Moutafis – Greek Reporter

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: