Greaua moștenire a lui Patriciu. Patru foşti miniştri au „făcut potecă” la DIICOT în Dosarul Rompetrol II

Greaua moștenire a lui Patriciu. Patru foşti miniştri au „făcut potecă” la DIICOT în Dosarul Rompetrol II

Procurorii DIICOT le-au adus la cunoştinţă celor patru foşti miniştri acuzaţiile de abuz în serviciu, complicitate la delapidare şi constituire de grup infracţional organizat, în dosarul Rompetrol II

Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea s-au prezentat, ieri, în faţa procurorilor DIICOT pentru a li se prezenta acuzaţiile în dosarul Rompetrol II, care vizează modalitatea prin care compania lui Dinu Patriciu a fost „iertată” în 2003 de datorii de peste 600 de milioane de dolari, pentru ca mai apoi să fie preluată de Kaz- MunayGaz. În data de 17 iunie, şi fostul ministru Mihai Tănăsescu a fost informat că este urmărit penal în acest dosar.

FOTO: Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanţe

Ne puteți urmări și pe Google News

În data de 31 mai, preşedintele Klaus Iohannis a semnat cererea DIICOT de urmărire penală a celor patru foşti miniştri. Ieri, Dan Ioan Popescu i-a transmis preşedintelui că semnează ca primarul. „Președintele crede că joacă rolul de primar, între ghilimele, pentru că vizează orice. Deci eu nu cred că președintele citește ceea ce vizează”, declara Dan Ioan Popescu. Fostul ministru al Economiei a declarat jurnaliştilor că nu a existat o înţelegere cu Dinu Patriciu pentru promovarea OUG 118/2003 prin care datoriile restante ale Rompetrol au fost convertite în obligaţiuni.

FOTO: Mihai Tănăsescu, fost ministru de Finanţe

Un dosar „mamut”

La ieşirea din sediul DIICOT, Dan Ioan Popescu a spus că dosarul este unul „mamut”, de 3.000 de volume, ceea ce ar însemna aproximativ 1 milion de pagini, şi că abia după ce îl va studia va da declaraţii în faţa procurorilor.

La DIICOT au ajuns, ulterior, şi Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea, care nu au comentat pe tema citării lor în faţa procurorilor.

FOTO: Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei

Acuzaţiile procurorilor

DIICOT susține că, în perioada septembrie - octombrie 2003, ministrul Finanțelor, Mihai Tănăsescu, și ministrul Economiei și Comerțului, Dan Ioan Popescu, „și-au exercitat cu rea-credință atribuțiile de serviciu, în urma unei înțelegeri cu Dan Costache Patriciu, George Philip Stephenson și Alexandru Nicolcioiu, în sensul inițierii și promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, la data de 30.09.2003, în cuantum de aproximativ 603.000.000 dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice”.