Evenimentul Zilei > Actualitate > Pericol pentru românii care au aceste telefoane. Spionaj la nivel global. Sistemul de mesagerie este compromis
Pericol pentru românii care au aceste telefoane. Spionaj la nivel global. Sistemul de mesagerie este compromis

Pericol pentru românii care au aceste telefoane. Spionaj la nivel global. Sistemul de mesagerie este compromis

Experții în securitate recomandă persoanelor care dețin telefoane iPhone să-și reactualizeze software-ul pentru a avea parte de protecție împotriva unui sistem de supraveghere Pegasus, exploatat cu intenția de a spiona un activist saudit, relatează CNN. 

O vulnerabilitate a fost descoperită la nivelul telefoanelor iPhone de către cercetătorii de la Citizen Lab de la Universitatea din Toronto. Este vorba despre anumite disfuncționalități din aplicația iMessage, care au permis hackerilor să exploateze informațiile de pe telefonul utilizatorilor fără accesarea niciunui link compromis.

Problema poate fi, însă, rezolvată prin reactualizarea telefonului cu ajutorul actualizării de soft Apple AAPL, lansată luni, 13 septembrie, atrag atenția experții în securitate, care recomandă tuturor să-l instaleze.

Pegasus, instalat pe telefoanele iPhone. Cine a fost supravegheat

Cercetătorii de la Citizen Lab de la Universitatea din Toronto au transmis că softul de supraveghere Pegasus, realizat de firma israeliană NSO Group, a fost instalat pe sistemele de operare încă din luna februarie a anului 2021. Acesta a fost folosit pentru a supraveghea jurnaliști și avocați pentru drepturile omului din mai multe state.

„Atacurile precum cele descrise sunt extrem de sofisticate, dezvoltarea acestora costă milioane de dolari, au adesea o durată scurtă de uriizare și sunt folosite pentru a viza anumite persoane”, a declarat Ivan Krstić, șeful Apple Security Engineering and Architecture, într-un comunicat, recunoscând meritul cercetătorilor Citizen Lab pentru descoperirea vulnerabilității de pe dispozitivele mobile.

Krstić a mai transmis că Apple a abordat rapid problema cu o soluție software și că vulnerabilitatea „nu reprezintă o amenințare pentru majoritatea covârșitoare a utilizatorilor noștri”.

Utilizatorii iPhone sunt încurajați să-și reactualizeze software-ul

Experții în securitate au încurajat toți utilizatorii iPhone să își actualizeze dispozitivele mobile pentru a se asigura că au un nivel de protecție ridicat împotriva sistemului de supraveghere Pegasus.

Software-ul spyware Pegasus, realizat de NSO Group și de alți furnizori, a fost folosit în mai multe țări, din Uzbekistan până în Maroc. În contextul unor număr tot mai mare de astfel de atacuri, ONU a solicitat un moratoriu privind vânzarea unor astfel de instrumente de supraveghere, potrivit sursei citate.

Grupul ONU este de părere că interdicția ar trebui să rămână în vigoare până când guvernele vor „pune în aplicare reglementări solide care să garanteze utilizarea acesteia în conformitate cu standardele internaționale ale drepturilor omului”.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: