Deputatul ALDE, Grațiela Gavrilescu, va fi nu doar vicepremier în Cabinetul Tudose, ci va avea din nou și portofoliu la Ministerul Mediului. La sfârșitul lunii ianuarie, ea a fost singurul membru al Guvernului Grindeanu care a dat iniţial un aviz de oportunitate cu observaţii şi propuneri, care ar fi dus la amendarea ordonanței de urgență cu nr. 13 sau la transformarea în proiect de lege, potrivit informațiilor furnizate de DNA din dosarul OUG 13, clasat de Parchet în urmă cu două zile. Atunci ministru pentru relația cu Parlamentul, după „discuții tensionate” la Palatul Victoria în noaptea de 31 ianuarie, Gavrilescu a fost convinsă de ministrul Justiției de atunci Florin Iordache să-și schimbe avizul.
Ordonanța 13 a fost în cele din urmă abrogată, pe 5 februarie, prin OUG 14, după ample proteste în toată România care au scos în stradă în jur de 600.000 de persoane.
Deputatul ALDE de Prahova în vârstă de 51 de ani, a absolvit în 1989 Facultatea de Tehnologie Petrochimică din cadrul Universității de Petrol și Gaze Ploiești. În 1994 a urmat cursuri la Institutul de Medicină Bucureşti, specializarea probleme de medicina muncii, iar în 2007 a absolvit studii postuniversitare de management în administraţia publică locală - I.N.A. Bucureşti.
Grațiela Leocadia Gavrilescu este la al treilea partid, după ce a mai fost membru în PUR (partidul fondat de Dan Voiculescu) și PNL, și este la al patrulea mandat de parlamentar.
În perioada 1990 - 1994 a fost inginer chimist-tehnolog prelucrarea cauciucului la SC ARPACOR SA Bucov, apoi timp de doi ani a fost responsabil toxicologie şi protecţia mediului la aceeaşi firmă, iar din 1996 până în 2004 a fost director general al societăţii.
De asemenea, timp de patru ani, între 2000-2004, a fost membru în Consiliul Director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova şi vicepreşedinte al CNIMM (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii) Ploieşti. Din 2004 şi până în 2007 a ocupat postul de viceprimar al municipiului Ploieşti.
În ceea ce priveşte funcţiile politice, în 2003 ea a fost preşedinte al PUR Ploieşti, iar din 2004 şi până în 2013 a fost membru al PNL Prahova. Ea a plecat din PNL şi a fost printre cei care i s-au alăturat lui Călin Popescu Tăriceanu la fondarea Partidului Liberal Reformator, conducând apoi filiala Prahova a formaţiunii. În prezent, ea este vicepreşedinte ALDE, preşedinte ALDE Prahova, deputat şi membru în Comisia pentru sănătate şi familie. Primul mandat de deputat l-a obţinut în 2004, când a candidat pe listele PNL Prahova.
Totodată, Graţiela Gavrilescu a fost ministru al Mediului în perioada 17 decembrie 2014 - 17 noiembrie 2015.
După ce a părăsit funcţia de ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu a abordat public subiectul poluării cauzate în Ploieşti de către rafinăriile amplasate în acest oraş ori în apropiere, criticându-i pe factorii de decizie pentru lipsa de acţiune cu privire la acest subiect. Astfel, în luna octombrie a anului trecut, Gavrilescu dădea publicităţii o solicitare adresată ministrului de la acea vreme, Cristiana Paşca Palmer, prin care îi cerea acesteia să dispună o ”întâlnire de lucru”, la Ploieşti, a factorilor decidenţi din cadrul MMAP în scopul evaluării şi soluţionării problemelor de calitate a aerului semnalate de locuitorii municipiului Ploieşti şi din împrejurimi.
”Menţionez că nu este vorba despre o situaţie accidentală, ci de una care trenează de mult prea mult timp, care nu poate fi catalogată, aşa cum se încearcă, drept simplu ‹‹disconfort olfactiv››, aerul devenind, din ce în ce mai des şi pe perioade din ce în ce mai lungi, pur şi simplu, irespirabil” spunea fostul ministru Graţiela Gavrilescu, în condiţiile în care în perioada în ea a deţinut portofoliul de la Mediului nu a avut nicio astfel de întâlnire cu autorităţile, cu reprezentaţii rafinăriilor şi cu societatea civilă din Ploieşti.
Porivit celei mai recente declaraţii de avere, Graţiela Gavrilescu deţine, împreună cu soţul său, un teren intravilan în Ploieşti, cu o suprafaţă de 400 mp. Totodată, Mihai Gavrilescu mai are un teren forestier (5.000 mp) şi unul agricol (2.000 mp) în Carlige, Vrancea. Soţul Graţielei Gavrilescu mai deţine un teren agricol şi în Girov, Neamţ, de 3.500 mp. Cei doi mai au un apartament şi o casă în Ploieşti, trei autoturisme (Kia Ceed, Kia Opirus şi Dacia Logan), precum şi bijuterii în valoare de 5.000 euro. De asemenea, Graţiela Gavrilescu a vândut, în 2016, o casă cu 15.000 euro. Potrivit declaraţiei de avere, deputatul deţine acţiuni la SC APRPACOR SA, cu o valoare totală la zi de 15.700 lei. Totodată, ea are un credit bancar de 17.500 de euro, scadent în 2020.
La capitolul venituri, Graţiela Gavrilescu a declarat indemnizaţia de la Parlamentul României de 9.060 lei, precum şi venitul obţinut în calitate de ministru al Mediului de 104.181 lei. Soţul său, Mihai Gavrilescu, a avut un venit anual de 2.495 obţinut în calitate de consilier la Ministerul Mediului, precum şi un câştig de 48.572 primit de la Romgaz Ploieşti, unde este inginer.