Grămezi de grindină în Franţa şi 49,5 grade Celsius în Canada. Anomalii meteo. Foto cu francezii care s-au mobilizat pentru a curăţa străzile acoperite de grindină. În cealaltă parte a planetei, canadienii au fost sufocaţi de valul de căldură rar înregistrat în această ţară recunoscută pentru vremea rece. Astfel, în Canada temperatura înregistrată de termometre a urcat marţi la 49,5 de grade Celsius.

În estul Franţei, furtuna cu grindină a fost atât de puternică încât pe străzi s-a format un strat alb de 60 cm grosime. Au mai fost afectate comunele Eloyes și Bruyères. „Toți pompierii sunt mobilizați. Limitați-vă cât mai mult posibil mișcările. Fiţi extrem de vigilenţi în fața apelor care cresc rapid”, a fost unul dintre mesajele postate pe Twitter de reprezentanţii pompierilor.

Pagube materiale şi case fără curent

Urmările au fost pe măsură: pivnițele au fost inundate, arborii au fost dezrădăcinați şi au afectat liniile electrice. Astfel, multe gospodării au rămas fără curent electric.

Şi în Germania au fost inundații de proporții. Spre exemplu, orașul Stuttgart a fost printre cele mai afectate de şuvoaie. Apa a pătruns inclusiv la metrou, ceea ce a provocat suspendarea circulației pe mai multe linii. A fost întreruptă şi circulaţia  trenurilor regionale după ce rafalele de 100 de kilometri pe oră au doborât mai mulţi copaci pe șine.

Grindina de dimensiunea unei mingi de golf a fost prezentă în mai multe zone din sud-vestul Germaniei, astfel că pompierii au avut solicitaţi pentru a rezolva sute de apeluri.

Canicula a fost prea mult pentru unii canadieni

Zeci de oameni au murit în Canada din cauza temperaturii-record de 49,5 grade Celsius. A fost a treia zi consecutiv în care canicula i-a sufocat pe canadieni. „La ora 16:20, staţia Lytton a înregistrat 49.5 grade, depăşind din nou recordurile zilnice şi istorice de temperatură, pentru a treia zi consecutiv”, a fost mesajul postat pe Twitter de Environment and Climate Change Canada (ECC), citată de Agerpres.

Vancouver a înregistrat în ultimele zile temperaturi ce au depăşit constant 30 de grade Celsius, cu mult peste temperatură obişnuită pentru acest sezon în metropola canadiană de pe coasta Pacificului. În această perioadă, aici erau semnalate de obicei temperaturi de 21 de grade Celsius.

Două secţii de poliţie ale jandarmeriei regale a Canadei din zona Vancouver au anunţat separat că cel puţin 69 de persoane au murit luni din cauza caniculei.