Graffiti românesc, elogiat de americani

Scenografa Marina Drăghici şi street artiştii români Omar, Nuclear Fairy şi IRLO, care s-au implicat în realizarea spectacolului "Fela!", sunt elogiaţi de presa americană.

Premiera musicalului “Fela!”, de pe off-Broadway, bazat pe viaţa şi muzica legendei africane Fela Anikulapo Kuti, creatorul afro-beat-ului, în regia lui Bill T. Jones, a avut loc joi, 4 septembrie, la teatrul 37 Arts din Manhattan, transmite ICR New York.

Marina Drăghici este o veche colaboratoare a coregrafului Bill T. Jones, laureat al premiilor Tony şi Obie (care răsplătesc cele mai bune spectacole de pe Broadway, respectiv off-Broadway). Aceasta i-a invitat în iulie pe cei trei street artişti (a căror expoziţie găzduită de galeria ICR New York, “Freedom for Lazy People”, a stârnit dezbateri aprinse în România) să picteze pereţii teatrului 37 Arts cu lucrări inspirate din arta africană şi activismul politic al anilor ’70.

“Scenografie de un curaj nebun”

Potrivit Associated Press, “Marina Drăghici merită aplauze pentru decorul încărcat de picturi murale, ca şi pentru costumele tulburătoare, pline de culoare. A împresurat audienţa cu artă inspirată din folclorul nigerian, graffiti politic din anii ’60-’70 şi ecrane de proiecţie pe care se înşiră fragmente din buletinele de ştiri”.

“The New York Times” apreciază că “echipa de design cu care a lucrat Bill T. Jones vibrează de energie în traducerea tridimensională a muzicii din “Fela!”, iar “Bloomberg News” se declară fascinat de scenografia “de un curaj nebun”. “Spectaculoasa creatoare de costume şi scenografă română Marina Drăghici a creat decoruri de o îndrăzneală care îţi taie respiraţia şi costume luxuriante”, comentează publicaţia. Marina Drăghici, laureată a premiului Obie, recunoaşte că decizia de a colabora cu cei trei street artişti, aflaţi la prima experienţă de acest gen pe scena americană, a fost „o opţiune îndrăzneaţă”, transmite ICR New York. Nuclear Fairy, Omar şi IRLO sunt prezentaţi pe site-ul spectacolului, www.felaoffbroadway.com, ca făcând parte dintr-o nouă generaţie de artişti care se despart în mod radical de trecutul totalitar al Europei de Est.

Picturile murale şi lucrările lor de graffiti pot fi întâlnite în aproape toate marile oraşe din România, ca şi în Austria, Germania, Elveţia, Ungaria, Irak şi Statele Unite, la Galeria Română din Manhattan.