Evenimentul Zilei > EVZ Special > „Grădină zoologică” pentru MICROBI şi-a deschis porţile la Amsterdam. La „KISS-o-Meter” îndăgostiţii află câţi microbi schimbă între ei | FOTO
„Grădină zoologică” pentru MICROBI şi-a deschis porţile la Amsterdam. La „KISS-o-Meter” îndăgostiţii află câţi microbi schimbă între ei | FOTO

„Grădină zoologică” pentru MICROBI şi-a deschis porţile la Amsterdam. La „KISS-o-Meter” îndăgostiţii află câţi microbi schimbă între ei | FOTO

Prima "grădină zoologică interactivă dedicată microbilor" din lume şi-a deschis porţile la Amsterdam."Micropia" a prins viaţă pentru a onora aceste creaturi creaturi minuscule care reprezintă două treimi din organismele vii de pe Terra şi sunt considerate esenţiale pentru viitorul planetei, a explicat directorul de la Artis, Grădina Zoologică Regală din Amsterdam, iniţiatorul proiectului.

"Micropia" cuprinde o vastă colecţie de microbi, iar pentru ca proiectul să fie transpus în realitate a fost nevoie de 12 ani şi de o investiţie de 10 milioane de euro investite. "Micropia"este situată chiar lângă Artis, relatează Mediafax, citând AFP.

Micro-natura, subestimată

"Grădinile zoologice au tendinţa de a arăta doar o parte din natură, în special animalele mari", a declarat Haig Balian, directorul de la Artis. "Astăzi, vrem să prezentăm micro-natura", a spus acesta.

Haig Balian spune că importanţa microbilor a fost întotdeauna subestimată după descoperirea lor în secolul al XVII-lea de cel care este considerat părintele microbiologiei, olandezul Antonie van Leeuwenhoek.

Esenţiale pentru supravieţuire

Virusurile, ciupercile şi bacteriile sunt asociate de cele mai multe ori cu bolile, dar ele sunt de asemenea esenţiale pentru supravieţuirea oamenilor şi joacă un rol tot mai important pentru viitorul omenirii şi al planetei.

"Microbii sunt peste tot, trebuie deci să existe microbiologi capabili să lucreze în toate sectoarele, de exemplu în spitale, în industria alimentară, în cea petrolieră şi în cea farmaceutică", a adăugat Haig Balian.

Potenţialul microorganismele

Trebuie spus că microorganismele sunt deja utilizate pentru a produce biocarburanţi, pentru a fabrica noi tipuri de antibiotice şi pentru a ameliora randamentul agricol.

Numeroase experimente au confirmat potenţialul lor pentru utilizări variate precum producţia de electricitate, ranforsarea fundaţiilor clădirilor şi lupta contra cancerului.

Organismul are 1,5 kg de microbi

"Interesul pentru microbiologie nu va creşte niciodată dacă îl lăsăm în obscuritate, abandonându-l doar pentru câţiva experţi. Vrem să arătăm vizitatorilor că totul este interconectat în natură şi că microbii joacă un rol fundamental", a adăugat directorul de la Zoo Artis.

Fiecare persoană adultă are în corpul său aproximativ 1,5 kilograme de microbi, fără de care ar muri.

Prima de acest fel din lume

Cea mai mare parte din această grădină zoologică, prima de acest fel din lume, seamănă cu un laborator. Mai multe rânduri de microscoape conectate la ecrane uriaşe prezintă tot felul de microorganisme.

Puţin mai departe, vizitatorii pot să observe printr-o fereastră un laborator adevărat în care sunt cultivate diverse tipuri de microbi şi pot să se regăsească în faţa unui model uriaş de virus Ebola, care face în prezent ravagii în Africa de Vest.

Mergând spre primul etaj al grădinii zoologice, un ecran uriaş plasat pe tavanul liftului arată, printr-o lentilă ce are forma unui ochi supradimensionat, toate organismele vii de pe pleoapele vizitatorilor.

Kiss-o-Meter

Vizitatorii pot, de asemenea, să observe microbii în timp ce se reproduc, graţie unui microscop 3D special construit pentru noua grădină zoologică, şi pot să scaneze microbii şi să identifice în acest fel numărul şi locurile în care trăiesc microbii de pe corpurile lor.

Cuplurile de îndrăgostiţi vor putea să se sărute în faţa unui dispozitiv denumit "Kiss-o-Meter" care indică numărul de microbi schimbat de cei doi parteneri în timpul acelui sărut.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: