O grădină unică în România, cu plante biblice, anunță autoritățile bihorene în legătură cu parcul Palatului Baroc, unde, se pregătesc să investească aproape 800.000 de euro. Lucrările la grădinile Palatului Baroc din Oradea vor începe în primăvara anului viitor și vor dura un an.
Parcul va fi restructurat din punct de vedere stilistic, și nu va păstra integral imaginea sa așa cum e reflectată în fotografiile din anii 1900, anunță autoritățile orădene. Tot ele spun însă, că vor investi 770.000 de euro pentru a face o grădină ”unică” în România, conform Bihon.ro, aici urmând să se planteze 500 de specii de plante, arbuşti şi arbori, dar și flori biblice, aromatice chiar lângă Catedrală. Un rozariu va completă zona, care va fi ocrotită de gard viu de protecție fonică.
Parcul Palatului Baroc din Oradea se întinde pe 6ha
Palatul Baroc va fi reabilitat prin proiectul „Protejarea, promovarea şi dezvoltarea parcului Palatului Baroc”, finanțat prin Programul RO-HU, proiect realizat în oglindă cu Universitatea Szent István din Szarvas, Ungaria.
Palatul Baroc din Oradea a fost construit între anii 1761 şi 1777. Şi el este parte a aceluiaşi complex arhitectural şi, din nou, este opera arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt. Clădirea palatului se distinge prin monumentalitate. Forma sa se desfăşoară în forma unui imens U, faţada are 102,3 m, iar aripile laterale 25 m. Stilul adoptat este baroc palatin francez cunoscut sub denumirea de cour d’honneur. Pe cele trei niveluri ale clădirii palatului pot fi numărate 282 de ferestre. Acest palat este cel mai important şi amplu proiect baroc din ţara noatră.