GPS-ul, cowboy electronic

Monitorizarea automată a poziţiei persoanelor, a mijloacelor de transport folosite de aceştia, a rutinei lor zilnice, sau direcţionarea automată a vacilor, iată câteva dintre noile aplicaţii ale GPS-ului.

Recent, un grup de cercetători chinezi au folosit receptoarele GPS din telefoanele mobile pentru o aplicaţie asemănătoare: monitorizarea automată a activităţii zilnice a persoanelor. Astfel, ei au urmărit un grup de 45 de subiecţi, pe parcursul a 6 luni, cu ajutorul telefoane mobile ale acestora, care au aveau un receptor GPS încorporat. Cercetătorii au putut prezice de exemplu mijlocele de transport folosite: maşina, bicicleta sau mersul pe jos, relatează stiinta.info.  

La prima vedere pare simplu, căci aceasta ar putea fi identificate din valoarea vitezei medii măsurată de navigatorul GPS încorporat în telefonul mobil. Cu toate acestea, odată prinsă în traficul rutier, o maşină poate încetini până la viteza medie a unui pieton. Aşa că cercetătorii au trebuit să fie inventivi şi să ia în calcul şi alte aspecte ale mişcarii, ca de exemplu acceleraţia de pornire: desigur, dacă aceasta este mare, utilizatorul se află probabil într-o maşină.

Comportarea unui grup mare de populaţie a fost studiată recent şi de un alt grup de la Universitatea din Boston. Aceştia au studiat mişcarea zilnică a 100.000 de oameni. Concluzia: omul este o fiinţă a rutinei. Cei mai mulţi mergem la şcoală, servici şi apoi acasă. Facem cele mai multe lucruri într-o manieră uşor previzibilă, lucru ce ar putea fi folosit atunci în cazuri de urgenţă, concluzionează cercetătorii, în articolul lor publicat în revistă Nature. Planurile de evacuare în cazul unor calamitaţi de exemplu, ar putea folosi aceste date.

Desigur, în cazul acestor cercetări, un aspect crucial este cel al confidenţialităţii. În cazul companiilor de telefoane mobile de exemplu, aceste date sunt uşor accesibile.

Există însă un grup de subiecţi care încă nu se pot plânge de violarea confidenţialităţii: vacile. Un al treilea grup de cercetare, de la Massachusetts Institute of Technology din Cambridge, a integrat sisteme de navigaţie GPS într-un fel de cercei special construiţi pentru vaci.

Aceştia detectează automat poziţia vacii pe păşune şi, împreună cu nişte difuzoare plasate lângă urechea vacilor, pot direcţiona animalul spre un alt loc din păşune. Aceste difuzoare pot emite semnale neplăcute vacii, sau chiar comenzi ale cowboy-lor, de data aceasta electronici. În caz extrem, mici impulsuri electrice ajuta animalele să ia totuşi direcţia dorită, determinată cu ajutorul cercelului vacii ce are integrat receptorul GPS.

(17:34)