În următoarea lună, liderii PNL trebuie să rupă circa 50 deputați și senatori din coaliția majoritară și să convingă UDMR să voteze moțiunea de cenzură, dacă doresc să dea jos guvernul Ponta în această primăvară.
În acest moment, majoritatea este formată din 332 de parlamentari, din PSD, UNPR, PCPLR și minorități. Teoretic, în opoziție se află 239 de parlamentari, din PNL și PDL, UDMR, PP-DD și minorități. Totuși, la 15 decembrie 2014, când guvernul Ponta IV a primit votul de investitură, a fost susținut de 377 de deputați și senatori, în timp ce împotrivă au fost doar 134.
UNPR, dezamăgit, dar nu trădează
Liberalii au două variante pentru a forma o majoritate anti-Ponta: să convingă UNPR să susțină moțiunea de cenzură sau să spere că disidenții Marian Vanghelie și Mircea Geoană vor reuși să racoleze circa 50 de parlamentari din PSD. În prezent, formațiunea condusă de Gabriel Oprea are 35 de deputați și 13 senatori, ceea ce face ca această structură să fie esențială pentru Executivul PSD. Fostul președinte al Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a declarat că nu vede o problemă ca PNL să negocieze cu UNPR. Totuși, Gabriel Oprea și-a făcut un titlu de glorie din faptul că „nu a trădat”. Potrivit unor surse din PSD, el ar fi afirmat acum câteva zile, la o reuniune cu liderii social-democrați: „Îl susținem pe Victor Ponta, pentru că el și-a ținut promisiunile”. În schimb, ieri, un alt lider UNPR, primarul municipiului Baia-Mare, Cătălin Cherecheș, ar fi început să-l conteste pe actualul premier PSD. „M-am sacrificat, mi-am luat toate „castanele” în cap și toate șuturile în fund care puteau să fie luate susținându-l pe Victor Ponta (...) În 16 noiembrie l-am sprijinit degeaba pe Victor Ponta”, a spus Cherecheș, supărat că guvernul nu i-a transferat bazele sportive. Cherecheș este și șeful UNPR Transilvania.
Vanghelie negociază la bucată
Șansele ca Marian Vanghelie să își formeze un grup parlamentar care să răstoarne guvernul PSD sunt destul de mici. Până acum, alături de cuplul Vanghelie-Geoană sunt între 15 și 17 parlamentari, susțin surse politice. Potrivit acestora, acest număr este vehiculat chiar de Vanghelie, la discuțiile tete-a-tete pe care le poartă cu deputații și senatorii pe care dorește să-i racoleze. Din cei recrutați, circa opt provin din PP-DD, după ce au plecat din PSD, iar acum sunt dispuși să-l urmeze pe Vanghelie. Totodată, surse politice susțin că, dacă dorește să-l aibă alături pe primarul sectorului 5, PNL va trebui să-i ofere ceva. „Ar fi corect să se spună transparent ce i se va oferi primarului sectorului 5, nu să i se dea ceva pe sub masă. Nu cred că va vota moțiunea fără să i se ofere nimic”, a spus un lider din opoziție, care și-a manifestat astfel nemulțumirea față de o declarație a președintelui PNL Alina Gorghiu. „Nu se face absolut nici o negociere contra funcții executive”, a susținut Gorghiu. Totuși, liderul informal al deputaților PP-DD, Daniel Fenechiu, a spus că nici măcar nu a fost contactat de PNL pentru a i se cere sprijinul. „Noi, în general, suntem împotriva guvernului Ponta, dar nimeni nu s-a ostenit să ne întrebe ce facem la moțiunea de cenzură”, a spus Fenechiu.
UDMR cere timp de lectură
„Am mai spus că până când nu cunoaștem textul moțiunii, până când nu știm ce urmează eventual după votarea moțiunii de cenzură, alegeri anticipate, un nou guvern, cu ce program de guvernare, cu ce strategie, cu ce proiecte, nu ne vom pronunța și nu putem spune dacă vom vota sau nu vom vota”, a declarat președintele UDMR Kelemen Hunor. Și el a susținut că, până acum, nu a avut discuții cu liderii PNL, care vor să inițieze această moțiune. „Nu văd în acest moment de unde va avea opoziția, de unde se va aduna această majoritate acum, în primăvară”, a mai spus Kelemen, a cărui formațiune a părăsit după alegeri guvernul Ponta.
Geoană vrea și platformă și înapoi în PSD
„Voi propune o platformă pentru Congresul PSD și voi aduna în jurul acestei platforme, sunt convins, foarte mulți colegi și colege din generațiile mai tinere, cele mai experimentate și sunt convins că vom avea câștig de cauză”, a anunțat, miercuri seara, Mircea Geoană, deși el este exclus din PSD. Potrivit unor surse politice, intenția sa de a candida la Congresul PSD este legată de eșecul racolării unui număr mare de parlamentari, care să treacă la partidul pe care-l construiește împreună cu Marian Vanghelie. „Nu știu cum poate să candideze Mircea Geoană la Congresul unui partid din care nu face parte”, a fost replica lui Liviu Dragnea.