Gorghiu - Orban, două tabere în același partid

Confruntarea dintre Alina Gorghiu și Ludovic Orban de la alegerile interne din PNL din decembrie anul trecut nu s-a terminat după ce Gorghiu a devenit șefa partidului

Alina Gorghiu este apropiată de liderii PNL influenți Teodor Atanasiu și Marian Petrache, dar, în același timp, are și o echipă de tineri din partid cu care lucrează pe teme legate de comunicare. Printre ei, senatorul Mario Oprea, chestorul Senatului Cristian Bodea, fostul ministru al Transporturilor Alexandru Nazare, deputatul și candidatul PNL la primăria Sectorului 5, Ovidiu Raețchi sau vicepreședintele Comisiei Juridice Valeria Schelean.

Contradicții în public

În ceea ce îl privește pe Ludovic Orban, șeful grupului PNL de la Cameră este mai degrabă apropiat de liderii cu vechime ai partidului, dar și de o bună parte dintre deputații liberali, cu care, prin natura funcției parlamentare comunică des.

De altfel, potrivit unor surse din PNL, parlamentarii formațiunii sunt nemulțumiți că Gorghiu nu discută cu ei, „cu excepția ședințelor de grup săptămânale și atunci, doar la început”.

Tensiunile dintre cele două tabere s-au menținut și după alegeri și devin vizibile în anumite momente. De exemplu, săptămâna trecută, Orban a afirmat că PNL „investighează temeiuri solide” pentru a putea ataca la Curtea Constituțională hotărârea de respingere a începerii urmăririi penale față de premierul Victor Ponta. La scurt timp însă, Gorghiu l-a contrazis pe Orban în ceea ce privește posibilitatea că opoziția să atace la CCR decizia de marți a Parlamentului: „Dacă mă întrebați pe mine, nu prea ar fi temei să fie contestat la CCR votul de astăzi.” Un alt moment în care cele două tabere s-au contrazis a fost cazul Rarinca. „Livia Stanciu are mai multe motive să-și dea demisia. Printre ele, faptul că nu și-a plătit datoriile. Doamna Rarinca nu era un pericol pentru a fi arestată”, a spus Orban. Și aici, opinia sa a fost diferită de cea a Alinei Gorghiu. „Nu pot să îi spun eu doamnei președinte a ÎCCJ ce să facă. În opinia mea, nu are motive să își dea demisia”, a afirmat ea.

Conducere interimară până în 2017

Actualul sistem de co-președinți al noului PNL, rezultat din fuziunea PDL cu vechiul PNL– reprezentat acum de Alina Gorghiu și Vasile Blaga- va fi menținut până la alegerile generale din 2016, urmând ca apoi, în urma unui Congres organizat în 2017, să se aleagă un singur șef al partidului.

La alegerile interne din noiembrie, pentru alegerea succesorului lui Klaus Iohannis la șefia vechiului PNL, Alina Gorghiu a obținut 48 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Ludovic Orban a beneficiat de votul a 27 dintre colegi.