Evenimentul Zilei > International > Google se implică în Afganistan. E-mailurile foștilor angajați guvernamentali au fost blocate
Google se implică în Afganistan. E-mailurile foștilor angajați guvernamentali au fost blocate

Google se implică în Afganistan. E-mailurile foștilor angajați guvernamentali au fost blocate

Responsabilii Google au decis să blocheze conturile membrilor fostului guvern din Afganistan. Măsura urmărește protejarea informațiilor din e-mailurile acestora, de talibani.

Compania Google a blocat mai multe conturi de e-mail ale membrilor fostului guvern afgan pentru ca talibanii, care au preluat puterea, să nu aibă acces la informații sensibile. Astfel, susțin reprezentanții Google, există îngrijorări cu privire la posibilele urme digitale pe care le-au lăsat foștii oficiali guvernamentali de la Kabul și partenerii lor.

Mai multe rapoarte au arătat că baze de date biometrice sau care conțin informații despre statele de plată ale funcționarilor afgani ar putea fi folosite de talibani pentru a-și identifica și vâna inamicii.

Drept urmare, Google a anunțat că monitorizează situația din Afganistan și că va lua măsuri temporare pentru a securiza conturi considerate relevante. Reprezentanții companii au evitat să declare oficial dacă blochează conturile membrilor guvernului afgan.

Talibanii au organizat o conferinţă de presă: Nimeni nu va fi tratat cu răzbunare

Informațiile pot fi folosite contra adversarilor noului regim de la Kabul

Pe de altă parte, un angajat al fostului guvern afgan a declarat, pentru Reuters, că talibanii vor să obțină emailurile foștilor oficiali. El a precizat că la sfârșitul lunii august, talibanii i-au cerut să nu șteargă datele de pe serverul ministerului unde lucrează.

„Dacă fac asta și accepta cererile lor, atunci ei vor obține accesul la datele și comunicările oficiale ale fostei conduceri ministeriale”, a declarat angajatul.

El a refuzat să se conformeze și din acest motiv a fost nevoit să seascundă din calea talibanilor.

Talibanii vor să pună mâna pe bazele de date guvernamentale

Bazele de date ale fostului guvern afgan ar putea furniza informații importante pentru luptătorii talibani care pregătesc vânătoarea adversarilor politici. Puțin peste 20 de departamente din guvernul afgan și unele instituții regionale subordonate au folosit serverele Google pentru a trimite emailuri oficiale. Între acestea se numără Ministerul Finanțelor, Ministerul Industriei, Ministerul Educației și al Minelor.

Bazele de date guvernamentale din Afganistan conțin informații esențiale despre angajații fostei administrații, foștii miniștri, contractanți, aliați și parteneri internaționali.

„Ar oferi o bogăție de informații. Doar să ai o listă a angajaților într-un Google Sheet e o mare problemă”, a precizat Chad Anderson, un cercetător în securitate cibernetică.

Mai multe agenții guvernamentale, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe și Președinția, au folosit serviciile de email ale firmei Microsoft, se arată în raportele citate.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: