Google, parte a companiei americane Alphabet, a pierdut procesul cu Uniunea Europeană. Tribunalul General a stabilit că Google a abuzat în mod ilicit de poziţia sa dominantă în piață, cu scopul de a-și consolida propriul motor de căutare.
Compania Google formulase un recurs la amenda în valoare de 2,42 miliarde euro cerută în anul 2017 de Comisia Europeană, când UE acuza gigantul american de aplicarea unor restricții ilegale pentru producătorii de dispozitive mobile Android şi operatorii de reţele mobile.
Google pierde procesul împotriva Uniunii Europene
„Tribunalul General al Uniunii Europene confirmă, în mare măsură, decizia CE, conform căreia Google a impus restricţii nelegale producătorilor dispozitivelor mobile Android şi operatorilor reţelei mobile, în scopul de a consolida poziţia dominantă a motorului său de căutare.
Pentru a reflecta mai bine gravitatea şi durata încălcării reglementărilor, Tribunalul General al Uniunii Europene consideră, totuşi, că este adecvată impunerea unei amenzi de 4,125 miliarde euro la Google, motivarea fiind diferită în anumite aspecte faţă de cea a Comisiei Europene", a hotărât Tribunalul General al UE.
Google neagă acuzațiile
Miercuri, reprezentanții Google s-au arătat dezamăgiți de decizia Tribunalului General al Uniunii Europene și au declarat că sentința a fost una nedreaptă.
„Suntem dezamăgiţi că nu a fost anulată decizia în totalitate de către Tribunalul General al Uniunii Europene. Android a creat mai multe posibilităţi de alegere pentru toată lumea, şi nu mai puţine, şi sprijină mii de afaceri de succes în Europa şi în întreaga lume", au transmis reprezentanții Google.
În ultimii zece ani, Comisia Europeană a sancționat Google cu amenzi de peste 8,25 miliarde de euro, motivând că motorul de căutare din SUA și-a înlăturat concurența din mediul online prin metode ilicite, conform Reuters.
O altă amendă pentru Google. Peste 1,3 milioane de utilizatori ar fi putut fi afectați
Un tribunal din Australia obligă Google, companie deținută de Alphabet Inc, să plătească suma de 60 de milioane de dolari australieni (43 de milioane de dolari) sub formă de penalități, pentru inducerea în eroare a utilizatorilor. Procesul a început în octombrie 2019. Potrivit instanței, Google a indus în eroare peste 1,3 milioane de clienți cu privire la datele personale privind locațiile colectate prin intermediul dispozitivelor mobile Android în perioada ianuarie 2017 – decembrie 2018.
Google a explicat utilizatorilor că setarea „istoricului de localizare” de pe telefoanele lor Android era singura modalitate prin care datele de localizare puteau fi colectate, însă o funcţie de monitorizare a activităţii web şi a aplicaţiilor permitea şi ea colectarea şi stocarea datelor despre locațiile utilizatorilor.