Speriaţi de sondajele de opinie care arată că vor pierde alegerile locale, liberalii au inventat că PSD pregăteşte înlăturarea președintelui
Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu, a lansat, marţi, o ipoteză care a luat prin surprindere opinia publică. Ea a afirmat că PSD plănuieşte să îl suspende pe preşedintele Klaus Iohannis înainte de alegerile legislative din noiembrie. „De la o demitere a Guvernului, menţinerea lui Tăriceanu în funcţia de preşedinte al Senatului, o eventuală suspendare a preşedintelui României fac parte din planurile PSD pe care ar dori să le pună în practică chiar înainte de alegerile parlamentare”, a anunţat Gorghiu.
Avertismentul co-preşedintelui PNL nu a fost însă luat în calcul nici măcar de proprii colegi de partid, care, consultaţi de EVZ, au afirmat că totul nu este altceva decât o strategie de campanie pentru a mobiliza electoratul PNL, dar şi pentru un transfer de popularitate al lui Iohannis către liberali, care, potrivit celor mai recente sondaje de opinie, se îndreaptă spre o înfrângere la alegerile locale din iunie. De asemenea, liberalii vor ca în acest fel, electoratul să se îndrepte înspre PNL şi nu înspre PMP, M10 sau ALDE, celelalte opţiuni de Dreapta, în condiţiile în care alegerile locale se desfăşoară într-un singur tur de scrutin, lucru care favorizează PSD şi defavorizează partidele de pe partea Dreaptă, divizate.
De cealaltă parte a baricadei, social- democraţii au afirmat că tema suspendării preşedintelui Klaus Iohannis nu s-a discutat în interiorul partidului. Nu este pentru prima oară când scenariul suspendării lui Klaus Iohannis apare în spaţiul public, despre el spunându-se că nu îşi va încheia mandatul. „Mă uit cu un oarecare amuzament la aceia care, neavând teme de atac consistente, parazitează dezbaterea publică prezicândumi un final anticipat al mandatului. Eu le spun de pe acum să nu-și facă iluzii și să nu mizeze pe așa ceva”, spunea Iohannis la finalul lunii aprilie.
Culisele scenariului PSD de eliminare a Guvernului
Pe de altă parte, PSD se pare că are alte preocupări şi analizează implicaţiile dărâmării Guvernului Dacian Cioloş după alegerile locale, principala temere a socialdemocraţilor fiind aceea că preşedintele Klaus Iohannis va încerca să impună un nou premier apropiat de Cotroceni şi PNL.
Surse din PSD au explicat EVZ că un „semnal important” îl va reprezenta votul de la moţiunea simplă pe Agricultură, depusă în Camera Deputaţilor de PSD şi ALDE. Dacă PSD trece testul şi face majoritate, votul aşteptat după alegerile locale ar putea să deschidă drumul către o moţiune de cenzură.
PSD vrea să organizeze alegerile parlamentare
Surse social-democrate avansează luna octombrie ca posibilă dată pentru schimbarea Guvernului format din tehnocraţi cu un cabinet de miniştri politici. Dacă pesediştii vor câştiga alegerile locale şi vor face majorităţi în judeţe cu ALDE şi UNPR, atunci o moţiune de cenzură ar avea şanse mai mari, au explicat surse PSD pentru EVZ. Cu majoritate în Parlament şi în teritoriu, PSD ar vrea să organizeze alegerile fiind la guvernare.
Subiectul dărâmării Guvernului a fost ridicat într-o discuţie dintre liderul PSD, Liviu Dragnea şi copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Dragnea spune că sunt şanse de 99% ca moţiunea de cenzură să treacă, problema fiind că „din a doua zi intră în joc domnul Iohannis”, care trebuie să propună un nou Prim-ministru. PSD nu ar vota în Parlament un nou Guvern tehnocrat şi nici un Guvern PNL.
Pe de altă parte, surse din partid spun că PSD creşte în sondaje prin comparaţie între activitatea fostului Guvern Ponta şi cea a actualei echipe de la Palatul Victoria care a schimbat patru miniştri în şase luni de mandat (Muncă, Fonduri Europene, Cultură, Sănătate). Toate nerealizările Guvernului Cioloş sunt încasate electoral de PNL, mai spun social-democraţii.
Liberalii, picaj în sondaje
Potrivit unor surse liberale, sondajul CURS realizat săptămâna trecută de liberali arată un tablou sumbru la Bucureşti. Astfel, potrivit rezultatelor reale prezentate în partid, Gabriela Firea ar fi votată de 37% dintre bucureşteni, Predoiu are o intenţie de vot de 18%, în timp ce Nicuşor Dan are 16%, iar Robert Turcescu 8%. Ieri, vicepreşedintele liberal Mihai Voicu a anunţat că PNL va prezenta luni rezultatele unui sondaj de opinie cu ultimele evoluţii în cursa pentru Primăria Capitalei.
Taxa pe gunoi, altă „sperietoare”
Potrivit unui document transmis presei de la Primăria Sectorului 1, cetăţenii din sector vor plăti serviciul de ridicare a gunoiului menajer, începând din această vară, conform unei decizii semnate de primarul interimar Vasile Moţoc (PSD). De fapt, acest proiect poate fi consultat pe site-ul Primăriei Sectorului 1, la secţiunea „proiecte aflate în dezbatere publică”.
„Pe data de 8 aprilie 2016, primarul interimar Vasile Moţoc a propus Consiliului Local Sector 1 proiectul de hotărâre privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare al Sectorului 1”, se arată în documentul transmis de Primăria Sectorului 1. „Prin decizia semnată de primarul interimar PSD, Vasile Moțoc și susținută de majoritatea PSD-UNPR-ALDE din Consiliul Local al Sectorului 1, ridicarea gunoiului menajer nu se mai face gratuit în Sectorul 1! Începând din luna iunie, locuitorii sectorului 1 vor plăti o taxă de ridicare a gunoiului menajer”, a spus şi candidatul PNL la Primăria Sectorului 1, Alexandru Nazare, zilele trecute.
Proiectul a fost într-adevăr semnat de primarul interimar, Vasile Moţoc, dar acesta trebuie să treacă de votul Consiliului Local al Sectorului 1, sedinţa urmând să aibă loc marţi.
Candidatul PSD la Primăria Sectorului 1, Dan Tudorache, a infirmat acuzaţiile PNL, spunând că această propunere se va discuta şi vota săptămâna viitoare în Consiliul Local şi că informaţia că aceasta a fost deja adoptată este „o dezinformare” a PNL.