Evenimentul Zilei > International > „Glonțul de argint” pentru avioanele F-35. Rusia pregătește mama tuturor sistemelor antirachetă: S-500
„Glonțul de argint” pentru avioanele F-35. Rusia pregătește mama tuturor sistemelor antirachetă: S-500

„Glonțul de argint” pentru avioanele F-35. Rusia pregătește mama tuturor sistemelor antirachetă: S-500

Ministrul rus al Apărării, Sergei Șoigu, a declarat că livrările celor mai recente sisteme de rachete sol-aer, S-500, către trupe, vor începe anul acesta, în timp ce livrările de serie sunt programate pentru anul 2025.

„Glonțul de argint” pentru avioanele F-35

Cu o rază de acțiune de 600 km și un timp de răspuns al sistemului de trei până la patru secunde, S-500 este cu aproximativ șase secunde mai rapid decât S-400.

Constructorul său, Almaz-Antey, a susținut chiar că S-500 ar putea lovi sateliți în orbită joasă și anumite tipuri de nave spațiale în spațiul apropiat.

S-a afirmat chiar că S-500 ar putea fi un „glonț de argint” împotriva avioanelor „invizibile” precum F-35, dar nu s-a dezvăluit încă câte sisteme de acest fel va produce Rusia în următorul deceniu.

În ciuda declarațiilor lui Serghei Șoigu, se pare că Rusia nu a respectat calendarul pentru S-500, pentru moment armata rusă continuând să desfășoare sistemul de rachete S-400 în unitățile sale.

În septembrie, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că două regimente de apărare aeriană din districtul militar de est vor fi echipate cu platforma S-400 Triumf.

Foto: Quora

PAGINA ANTERIOARA