Faza a doua a proiectului privind “Finalizarea stației de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Caseta)” demarat de Primăria Capitalei și finanțat de Comisia Europeană se află într-un nou impas.
Din valoarea totală a proiectului de circa 458 de milioane de euro, aproape 382 de milioane euro, reprezentând finanțarea europeană, sunt în pericol de a fi pierduți pentru exercițiul financiar european 2007-2013, susține liderul aleșilor generali PNL, Cornel Pieptea pe blocul personal..
Potrivit acestuia, după aprobarea deciziei de finanțare în luna iulie a anului 2013, autoritățile române ar fi trebuit să fie pregătite să gestioneze proiectul într-un timp optim, cu atât mai mult cu cât aveau deja experiența primului proiect Glina. Cadrul legislativ-birocratic greoi a generat însă întârzieri capitale în implementarea proiectului.
Etapa 1 a celei de-a doua faze a proiectului, în valoare de aproximativ 258 de milioane euro, trebuia să cuprindă următoarele lucrări:
- Extinderea stației de epurare a apelor uzate Glina;
- Construcția incineratorului de nămol;
- Reabilitarea colectoarelor principale de canalizare A0 și B0;
- Construcția sistemului de drenaj al Casetei – malul drept;
- Lucrări de reducere a infiltrațiilor de apă în casetă în zona lacurilor Titan, Tineretului și Carol;
"Ca parte a acestei etape, în urmă cu mai bine de 20 de luni, a fost demarată procedura de licitație pentru contractarea lucrărilor de realizare a stației de tratare a deșeurilor și a incineratorului de nămol, cu o valoare de aproximativ 170 de milioane euro. Din cele 7 firme care s-au încris la licitație, în etapa de precalificare au intrat 3, pentru ca la evaluarea tehnico-financiară doar 2 să fie declarate conforme", a mai explicat Pieptea.
El a mai precizat faptul că, firma clasată pe locul al doilea în urma licitației a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, obținând reevaluarea ofertei câștigătoare. În urma reevaluării a fost declarată câștigătoare aceeași asociere de firme. Ca urmare, firma necâștigătoare a depus o nouă contestație la Curtea de Apel, care a admis cererea și a dispus o nouă reevaluare aflată în desfășurare.
"În acest context devine imposibil de realizat obiectivul de investiții și implicit de accesat finanțarea externă, deși Comisia Europeană a admis o prelungire cu doi ani a exercițiului financiar 2007-2013 pentru proiectul Glina. În concluzie, probabil că vor putea fi accesați doar banii pentru proiectare, de maxim 20 milioane euro, urmând ca lucrările efective să fie finanțate în exercițiul financiar 2014-2020. Așadar, banii care puteau fi accesați în acest exercițiu financiar au fost pierduți aproape în totalitate", mai scrie liderul PNL.