Glanda și bolile ei tăcute, dar cu efecte grave. Ce soluții naturale dau rezultate în hipotiroidism

Glanda și bolile ei tăcute, dar cu efecte grave. Ce soluții naturale dau rezultate în hipotiroidism

Glanda, cum i se spune popular, poate pune mari probleme sănătății. Oboseala excesivă, creșterea inexplicabilă în greutate, un nivel scăzut de energie și nervozitatea sunt printre cele mai frecvente manifestări ale hipotiroidismului, afecțiune specifică glandei tiroide. Din fericire, prin schimbări ale dietei, ale stilului de viață și prin solutii naturale pentru hipotiroidism, functiile glandei tiroide pot fi restabilite.

Glanda tiroidă este o glandă în formă de fluture poziționată la limita dintre laringe și trahee. Ea face parte dintr-un sistem complex si inteligent de glande, denumit sistemul endocrin. Ca parte a acestui sistem, rolul tiroidei este reglarea funcțiilor vitale în corp: greutatea, temperatura corpului, metabolismul energetic, pulsul, tensiunea arterială, respirația, ritmul cardiac, buna funcționare a sistemului nervos, integritatea mușchilor, ciclul menstrual sau nivelul de colesterol.

Hipotiroidismul este o afecțiune specifică glandei tiroide și se manifestă prin producția redusă a hormonilor tiroidieni T3 si T4. Deficitul acestor hormoni cauzează dereglări ale proceselor cheie pe care le îndeplinește tiroida. Persoanele care suferă de hipotiroidism se confrunta cu o serie variată de simptome, de la creșterea în greutate și un nivel scăzut de energie la stări de depresie și anxietate.

Care sunt simptomele bolii

• Oboseală cronică, somnolență • Intoleranță la frig • Creștere în greutate • Depresie, anxietate • Constipație • Menstruație neregulată sau probleme de fertilitate • Probleme articulare sau musculare • Piele subțire, uscată • Scăderea libidoului

Ne puteți urmări și pe Google News

O multitudine de cauze

• Stresul emoțional. Stările de stres cresc nivelul de cortizol și adrenalină, hormoni care perturbă funcțiile tiroidei.

• O dietă cu un aport scăzut de seleniu si iod. Seleniul și iodul sunt două minerale esențiale pentru ca tiroida să producă și să elibereze hormonii T3 si T4. Lipsa celor două minerale din dietă determină apariția hipotiroidismului.

• Sedentarismul și lipsa unei diete sănătoase alimentează hormonii asociați stresului, drept urmare cresc șansele de dezvoltare a bolii.

• Expunerea la radiații și metale grele afectează procesul de producție al hormonilor tiroidieni și poate cauza inclusiv inflamarea tiroidei.

Soluții naturale pentru hipotiroidism

Din fericire afecțiunea poate fi ținută sub control prin soluții naturale, care restabilesc valorile hormonilor tiroidieni și refac funcțiile tiroidei.

L-tirozina este un aminoacid aromatic neesențial, folosit de organism ca precursor al hormonilor glandei tiroide. Deși este considerată un element neesențial, pentru că organismul o produce singur, ea nu se poate metaboliza fără un aport proteic corect. Așadar, poate exista un deficit de L-tirozină, și implicit de hormoni tiroidieni, din cauza unui aport scăzut de proteine din alimentație.

L-tirozina obținută în mod natural din cheratină se folosește pentru a suplimenta dieta cu acest aminoacid. Ea stimulează producția hormonilor tiroidieni T4 si T3, crește semnificativ capacitatea cognitivî, vigilența mentală și tonusul psihic.

Ashawgandha (sau ginseng indian) are un efect puternic antistres, antioxidant, anxiolitic și reglator hormonal. Stimulează producția hormonului tiroidian T3, care asigură nivelul de energie al organismului și stimulează arderea grăsimilor.

Guggul este o rășină gumată obținută dintr-o specie de copac originară din zona Indiei. Compușii săi au rolul de a stimula absorbția de iod, element esențial în producția hormonilor tiroidieni. Astfel, aportul de Guggul adus organismului reface funcțiile tiroidei.

Schizandra are efect tonic și de relaxare pentru sistemul nervos. Schizandra este de un real ajutor pentru cei cu disfuncții tiroidiene, care suferă adesea de stări de epuizare psihică.

Iodul, extras din Alga Fucus, este un precursor natural pentru hormonii tiroidieni tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). În asociere cu L-tirozina, iodul natural asigură un suport esențial tiroidei, în sensul creșterii producției celor doi hormoni tiroidieni, potrivit sfatulmedicului.