Evenimentul Zilei > Social > Ginkgo Biloba, toate beneficiile. De la cancer până la probleme cu inima și demență
Ginkgo Biloba, toate beneficiile. De la cancer până la probleme cu inima și demență

Ginkgo Biloba, toate beneficiile. De la cancer până la probleme cu inima și demență

Ginkgo Biloba, sau părul fecioarei, este un copac originar din China, care a fost cultivat de mii de ani pentru o varietate de utilizări. Deoarece este singurul membru supraviețuitor al unui ordin străvechi de plante, este uneori denumit o fosilă vie.

În timp ce frunzele și semințele de Ginkgo Biloba sunt adesea folosite în medicina tradițională chineză, cercetările moderne se concentrează în primul rând pe extractul de Ginkgo, care este obținut din frunze.

Suplimentele de Ginkgo sunt asociate cu mai multe beneficii pentru sănătate, dintre care cele mai multe se concentrează pe funcția cerebrală și circulația sângelui.

Iată 12 beneficii ale Ginkgo Biloba.

1. Conține antioxidanți puternici

Ginkgo conține niveluri ridicate de flavonoide și terpenoide, care sunt compuși cunoscuți pentru efectele lor antioxidante puternice. Antioxidanții combat sau neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt particule foarte reactive care sunt produse în organism în timpul funcțiilor metabolice normale, cum ar fi transformarea alimentelor în energie sau detoxifierea.

Cu toate acestea, ei au, de asemenea, potențialul de a deteriora țesuturile sănătoase, contribuind la îmbătrânirea accelerată și la dezvoltarea bolilor. Cercetările privind efectele antioxidante ale Ginkgo sunt promițătoare. Cu toate acestea, rămâne neclar cum anume funcționează și cât de eficient poate fi în tratarea unor boli specifice.

2. Poate ajuta la combaterea inflamației

Inflamația face parte din răspunsul natural al organismului la rănire sau la invazia unei substanțe străine. În răspunsul inflamator, diverse componente ale sistemului imunitar sunt recrutate pentru a lupta împotriva invadatorului străin sau pentru a vindeca zona lezată. Unele boli cronice declanșează un răspuns inflamator chiar și atunci când nu este prezentă nicio boală sau leziune. În timp, această inflamație excesivă poate provoca leziuni permanente ale țesuturilor și ADN-ului organismului.

Ani de cercetări pe animale și în eprubete arată că extractul de Ginkgo poate reduce markerii inflamației atât în celulele umane, cât și în cele animale, într-o varietate de stări de boală. Unele afecțiuni specifice în care extractul de Ginkgo a demonstrat că reduce inflamația includ:

-Artrita

-Boala intestinului iritabil (IBD)

-Cancer

– Boala de inimă

– Accident vascular cerebral

3. Îmbunătățește circulația și sănătatea inimii

În medicina tradițională chineză, semințele de Ginkgo erau folosite pentru a deschide „canale” de energie către diferite sisteme de organe, inclusiv rinichii, ficatul, creierul și plămânii. Capacitatea aparentă a Ginkgo de a crește fluxul sanguin către diferite părți ale corpului poate fi la originea multora dintre presupusele sale beneficii.

Un studiu efectuat pe persoane cu boli de inimă care au luat suplimente de Ginkgo a relevat o creștere imediată a fluxului sanguin către mai multe părți ale corpului. Acest lucru a fost atribuit unei creșteri cu 12% a nivelurilor de oxid nitric circulant, un compus responsabil pentru dilatarea vaselor de sânge.

În mod similar, un alt studiu a arătat același efect la adulții în vârstă care au fost tratați cu extract de Ginkgo.

Cercetări suplimentare indică, de asemenea, efectele protectoare ale Ginkgo asupra sănătății inimii, sănătății creierului și prevenirii accidentelor vasculare cerebrale. Există mai multe explicații potențiale pentru acest lucru, dintre care una ar putea fi compușii antiinflamatori prezenți în planta.

4. Reduce simptomele tulburărilor psihiatrice și ale demenței

Ginkgo a fost evaluat în mod repetat pentru capacitatea sa de a reduce anxietatea, stresul și alte simptome asociate cu boala Alzheimer și declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea.

În general, rezultatele cercetărilor sunt inconsistente în acest domeniu. Unele studii arată o reducere marcantă a ratei de declin cognitiv la persoanele cu demență care utilizează Ginkgo, dar altele nu reușesc să reproducă acest rezultat.

O analiză a 21 de studii a arătat că, atunci când este utilizat împreună cu medicina convențională, extractul de Ginkgo poate crește capacitățile funcționale la persoanele cu Alzheimer.

O altă analiză a evaluat patru studii și a constatat o reducere semnificativă a unui spectru de simptome asociate cu demența atunci când Ginkgo a fost utilizat timp de 22-24 de săptămâni. Aceste rezultate pozitive ar putea fi legate de rolul pe care Ginkgo îl poate juca în îmbunătățirea fluxului sanguin către creier, în special în ceea ce privește tipurile de demență vasculară.

În general, este prea devreme pentru a afirma sau infirma definitiv rolul Ginkgo în tratarea demenței, dar cercetările recente încep să clarifice acest aspect, potrivit healthline.com.

5. Îmbunătățește funcția creierului și starea de bine

Există unele studii conform cărora Ginkgo poate îmbunătăți funcția creierului la persoanele sănătoase. Rezultatele unor astfel de studii leagă Ginkgo de îmbunătățirea memoriei, a concentrării și a capacității de atenție.

6. Poate reduce anxietatea

Unele cercetări indică faptul că suplimentarea cu Ginkgo poate reduce simptomele de anxietate.

O serie de studii pe animale au observat reduceri ale simptomelor de anxietate care pot fi atribuite conținutului de antioxidanți din Ginkgo. Într-un studiu, 170 de persoane cu anxietate generalizată au fost tratate fie cu 240 mg sau 480 mg de Ginkgo, fie cu un placebo. Grupul tratat cu cea mai mare doză de Ginkgo a raportat o reducere cu 45% mai mare a simptomelor de anxietate, comparativ cu grupul placebo.

Deși suplimentarea cu ginkgo poate reduce anxietatea, este încă prea devreme pentru a trage concluzii definitive din cercetările disponibile.

7. Poate trata depresia

O revizuire a studiilor pe animale sugerează că suplimentarea cu Ginkgo poate ajuta la tratarea simptomelor depresiei.

Șoarecii care au primit Ginkgo înainte de o situație stresantă inevitabilă au fost mai puțin afectați emoțional de stres decât grupul care nu a primit suplimentul. Studiul a indicat că acest efect a fost legat de proprietățile antiinflamatorii ale Ginkgo, care îmbunătățesc capacitatea organismului de a face față atunci când nivelul hormonilor de stres este ridicat.

Cu toate acestea, depresia este o afecțiune complexă care poate avea o varietate de cauze profunde. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine relația dintre Ginkgo și modul în care acesta poate afecta depresia la om.

8. Poate susține sănătatea vederii și a ochilor

Foarte puține cercetări au investigat modul în care Gginkgo are legătură cu vederea și sănătatea ochilor. Cu toate acestea, primele rezultate sunt promițătoare. O analiză a arătat că persoanele cu glaucom care au suplimentat cu Ginkgo au experimentat o creștere a fluxului de sânge la nivelul ochiului, dar acest lucru nu s-a tradus neapărat printr-o vedere mai bună.

O altă analiză a două studii a evaluat efectul extractului de Ginkgo asupra progresiei degenerării maculare legate de vârstă. Unii participanți au raportat o îmbunătățire a vederii, dar acest lucru nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic, în general.

Multe dintre aceste rezultate pozitive par să fie legate de creșterea fluxului sanguin. Nu este clar dacă Ginkgo ar îmbunătăți vederea la cei care nu suferă deja de tulburări de vedere.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă Ginkgo poate crește capacitatea de vedere sau poate încetini progresia bolilor oculare degenerative.

9. Poate trata durerile de cap și migrenele

În medicina tradițională chineză, Ginkgo este un tratament foarte popular pentru durerile de cap și migrene. Sunt disponibile foarte puține cercetări cu privire la capacitatea Ginkgo de a trata durerile de cap. Cu toate acestea, în funcție de cauza principală a durerii de cap, poate fi de ajutor.

De exemplu, este bine cunoscut faptul că Ginkgo are efecte antiinflamatorii și antioxidante. Dacă o durere de cap sau o migrenă este cauzată de un stres excesiv, Ginkgo poate fi util. În plus, dacă o durere de cap este legată de un flux sanguin redus sau de vasele de sânge constrânse, capacitatea Ginkgo de a dilata vasele de sânge poate îmbunătăți simptomele.

Dimpotrivă, unele migrene sunt cauzate de dilatarea excesivă a vaselor de sânge. În această situație, Ginkgo poate avea un efect redus sau chiar nul. Dar aceste exemple sunt doar inferențe și nu înlocuiesc dovezile concrete. Dacă doriți să încercați Ginkgo pentru migrenele dumneavoastră, este puțin probabil ca acesta să vă facă mult rău. Doar fiți conștienți de faptul că s-ar putea să nu vă ajute neapărat, spun specialiștii de la healthline.com.

10. Poate îmbunătăți simptomele astmului și ale BPOC

Unele cercetări indică faptul că Ginkgo poate îmbunătăți simptomele astmului și ale altor boli respiratorii inflamatorii, cum ar fi BPOC. Acest lucru este atribuit compușilor antiinflamatori din Ginkgo, care pot permite reducerea inflamației căilor respiratorii și creșterea capacității pulmonare.

Un studiu efectuat pe 75 de persoane a evaluat utilizarea extractului de Ginkgo alături de terapia medicamentoasă cu glucocorticosteroizi pentru gestionarea simptomelor de astm.

Nivelurile de compuși inflamatori din saliva celor care au primit Ginkgo au fost semnificativ mai mici decât cele ale celor care au primit doar medicația tradițională. Un alt studiu efectuat pe 100 de persoane a evaluat utilizarea unui amestec de plante chinezești, care includea Ginkgo, pentru tratarea simptomelor BPOC.

Cei care au folosit formula pe bază de plante au raportat o reducere considerabilă a tusei și a bronșitei la o monitorizare de trei luni, în comparație cu grupul de control (25Sursa de încredere). În acest moment, nu se poate stabili dacă această îmbunătățire poate fi atribuită doar Ginkgo-ului sau dacă a fost un efect sinergic al celorlalte plante folosite în formula grupului de tratament. Deși aceste rezultate sunt încurajatoare, sunt necesare mai multe cercetări privind această aplicație specifică a Ginkgo.

11. Reduce simptomele sindromului premenstrual

Cercetările preliminare indică faptul că Ginkgo poate ajuta la tratarea atât a simptomelor fizice, cât și a celor psihologice ale sindromului premenstrual (PMS). Un studiu efectuat pe 85 de studente a relevat o reducere cu 23% a simptomelor PMS raportate atunci când se consuma Ginkgo.

Interesant este faptul că grupul placebo din acest studiu a înregistrat, de asemenea, o ușoară reducere a simptomelor PMS, deși aceasta a fost mult mai mică, de 8,8%. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine relația de cauză și efect dintre Ginkgo și simptomele sindromului premenstrual.

12. Tratează disfuncțiile sexuale

Unele studii indică faptul că Ginkgo poate trata disfuncțiile sexuale, cum ar fi disfuncția erectilă sau libidoul scăzut. Ginkgo are capacitatea de a îmbunătăți nivelul de oxid nitric din sânge, care îmbunătățește circulația prin dilatarea vaselor de sânge.

Ca urmare, Ginkgo poate fi util și pentru tratarea diferitelor simptome ale disfuncției sexuale prin îmbunătățirea fluxului sanguin în acele zone ale corpului. Unele cercetări au investigat utilizarea Ginkgo pentru a trata disfuncția sexuală cauzată de utilizarea medicamentelor antidepresive (SSRI). Rezultatele au indicat că Ginkgo nu a fost mai eficient decât un placebo în aceste cazuri. În plus, ar putea exista o interacțiune între Ginkgo și medicamentele SSRI, ceea ce le-ar putea face mai puțin eficiente.

Un studiu a evaluat utilizarea Ginkgo pentru a crește dorința sexuală și satisfacția la femeile care urmau concomitent o psihoterapie sexuală. Combinația dintre Ginkgo și terapie a fost eficientă pe termen mai lung în comparație cu un placebo, dar suplimentarea cu Ginkgo singur nu a fost eficientă.

Raționamentul utilizării Ginkgo pentru tratarea disfuncțiilor sexuale are sens, dar cercetările nu îl susțin în acest moment.

Efecte secundare potențiale

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a include Ginkgo în rutina dumneavoastră. Pentru majoritatea adulților, riscul asociat cu administrarea de Ginkgo este relativ scăzut, dar există cazuri în care Gginkgo ar putea provoca probleme grave. Dacă sunteți alergic la plantele care conțin alchilfenoli sau dacă luați anumite medicamente, nu trebuie să luați Ginkgo.

Reacțiile adverse posibile includ:

-Greață

– Diareea

-Amețeală

-Dureri de cap

-Dureri de stomac

-Erupție cutanată/reacție alergică

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: