Evenimentul Zilei > International > Ginerele lui Trump și avioanele F-35 care irită Israelul
Ginerele lui Trump și avioanele F-35 care irită Israelul

Ginerele lui Trump și avioanele F-35 care irită Israelul

Consilierul de la Casa Albă, Jared Kushner, a vizitat marți baza aeriană Al Dhafra de lângă Abu Dhabi, unde sunt staționate avioanele de luptă F-35 americane pe care Emiratele Arabe Unite doresc să le achiziționeze. Dar Israelul, noul lor partener, este de altă părere.

Baza Al Dhafra, cea mai mare bază aeriană din Emirate, găzduiește avioane ale forțelor EAU, americane și franceze.

Aceasta este prima din Orientul Mijlociu unde au aterizat avioane F-35,  în 2019.

„Fie ca relațiile cu Statele Unite să continue să se dezvolte  și împreună, datorită soliditpții lor, (…) să crească pe măsură ce aducem mai multă pace și prosperitate în Orientul Mijlociu și nu numai”, a scris Kushner în cartea de oaspeți a bazei Al Dharfa.

Dacă Emiratele sunt prima țară din Golf care și-a normalizat relațiile cu Israelul, vecinii săi au creat tot mai multe legături publice în ultimii ani cu statul evreu, din interese economice și de securitate, dar și, pentru unii, din cauza „unei inamiciții  comună față de Iran”.

Primindu-i pe Kushner și pe consilierul american pentru securitate națională Robert O’Brien la baza aeriană Al Dharfa, generalul de divizie din Emirate, Falah Al Qahtani, și-a prezentat țara ca partener de încredere într-o regiune „complexă și instabilă”.

„Relația noastră se bazează pe o viziune comună a amenințării la adresa intereselor noastre comune. Suntem prieteni. Suntem parteneri strategici. Suntem la fel”, a adăugat cel care este subsecretar adjunct la ministerul Apărării din Emiratele Arabe Unite.

O dispută asupra F-35 ar putea fi prima pastilă amară în luna de miere a celor doi noi parteneri.

Netanyahu s-a opus în mod clar ca EAU să fie următorul pe lista cumpărătorilor de F-35.

Și a insistat, la 24 august, în prezența șefului diplomației americane Mike Pompeo: „Trebuie să spun  că acest acord nu include acceptarea de către Israel a vreunui acord privind armele”.

Ministrul de stat al Afacerilor Externe din Emiratele Arabe Unite, Anwar Gargash, a spus totuși că problema este „pe masă”, reamintind că Abu Dhabi și-a exprimat interesul pentru F-35 timp de șase ani.

Pentru Yoel Guzansky, analist la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel, problema se află  în centrul acordului Israel-Emirate văzut ca o realizare a administrației Trump.

„Fără posibilitatea de a cumpăra F-35, Emiratele nu ar fi semnat acordul de normalizare a relațiilor”, a declarat el.

 

PAGINA ANTERIOARA