Evenimentul Zilei > Sport > Gigi Becali vrea să se răzbune pe CSA Steaua. Procesul este pe rol
Gigi Becali vrea să se răzbune pe CSA Steaua. Procesul este pe rol

Gigi Becali vrea să se răzbune pe CSA Steaua. Procesul este pe rol

 FCSB, clubul lui Gigi Becali, a solicitat în instanță anularea deciziei FRF prin care cluburile de drept public din Liga a II-a pot promova dacă își cesionează activitatea către un club de drept privat.  La finalul lunii iunie, Tribunalul București, urmează să se pronunțe în legătură cu acest aspect.

În cazul în care FCSB va acea câștig de cauză, CSA Steaua va avea de suferit.

Bețe în roate de la Gigi Becali

Gigi Becali n-a reușit să o blocheze pe teren pe Steaua să ajungă în liga secundă, însă nu renunță la ideea de a-i stopa drumul către Liga 1 prin intermediul instanțelor de judecată.

În Liga a 2-a, acolo unde roș-albaștrii au promovat, Becali nu deține niciun club, așa cum s-a întâmplat în Liga a 3-a cu FCSB II, astfel că în mod direct, nu mai poate să pună piedici formației din Ghencea.

În schimb, patronul FCSB și-a anunțat subalternii din club să nu dea niciun pas înapoi în procesul care deja a fost intentat către FRF, dar care are ca miză principală, în cazul în care va fi câștigat, menținerea clubului Steaua departe de Liga 1.

FCSB a solicitat în instanță anularea deciziei FRF prin care cluburile de drept public din Liga a 2-a pot promova dacă își cesionează activitatea către un club de drept privat cu cel puțin un sezon înainte de startul eșalonului secund.

De la TAS la Tribunal

Pentru a se putea adresa în instanțele judecătorești, FCSB a fost nevoită să respecte statutul FRF și să epuizeze toate căile instanțelor sportive. Procesul de la TAS a fost câștigat de FRF, după care s-a ajuns la Tribunalul București.

Primul termen a avut loc pe 5 aprilie, când judecătorul a admis probele depuse de avocatul FCSB, Paul Mincu, și a solicitat înscrisuri și din partea FRF. Următorul termen, la care e posibil să se dea o decizie, va avea loc la finalul lunii iunie.

FCSB, care e susținută în acest dosar inclusiv de LPF, și-a argumentat cauza astfel:

„Prin decizia adoptată, FRF a oferit posibilitatea unui club de drept public care a parcurs toate etapele de promovare de la Liga a 4-a (în unele judeţe din România şi de la Liga a 5-a) până la Liga a 2-a să ofere acest drept unui alt club, de drept privat, care să aducă la îndeplinire exclusiv ultima etapă, respectiv promovarea în Liga 1. În primul nivel competiţional ar ajunge clubul de drept privat care a realizat promovarea de la Liga a 2-a la Liga 1, nu cel care a realizat promovarea începând de la cel mai jos nivel.

Încălcarea principiilor FIFA şi UEFA privind promovarea este evidentă întrucât se oferă posibilitatea unui club, cel care preia activitatea, să fie înscris în competiţie direct în Liga a 2-a, pentru a prelua activitatea şi locul clubului de drept public, iar o astfel de contradicţie între decizia Comitetului Executiv al FRF şi Statutele FIFA şi UEFA nu poate fi sancţionată decât cu nulitatea.

Decizia Comitetului Executiv din iulie 2019 contravine şi Statutului FRF, cel care la articolul 70 stipulează clar că dreptul unui club de a participa în campionatele naţionale depinde de meritul sportiv al acestuia şi interzice orice modificare a formei juridice a clubului sau a structurii persoanei juridice”.

Procesele între cele două cluburi

Trei  procese au avut loc sau încă sunt în desfășurare între CSA Steaua și FCSB. Pprimul a fost câștigat definitiv de MApN, cel în care Gigi Becali a fost deposedat de marca Steaua, al doilea are deja un verdict în prima instanță, favorabil tot Armatei, în privința palmaresului, iar în cel de-al treilea Steaua îi solicită lui Becali despăgubiri de 37 de milioane de euro, pentru a se acoperi prejudiciul cauzat de folosirea ilegală a mărcii Steaua între 2003 și 2014, ionformează gsp.ro.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: