Evenimentul Zilei > Justitie > Gigi Becali s-a reabilitat și are toate drepturile. Decizia ÎCCJ însă nu este definitivă
Gigi Becali s-a reabilitat și are toate drepturile. Decizia ÎCCJ însă nu este definitivă

Gigi Becali s-a reabilitat și are toate drepturile. Decizia ÎCCJ însă nu este definitivă

Omul de afaceri George Becali a fost reabilitat de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Solicitarea admisă nu este definitivă. George Becali a avut mai multe interdicții în urma eliberării condiționate din închisoare în anul 2015.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, vineri, cererea depusă de George Becali, prin care omul de afaceri solicită să fie reabilitat, el având mai multe interdicţii după ce în anul 2015 a fost eliberat condiţionat din închisoare. Decizia nu este definitivă,relatează Agerpres .

Cererea de reabilitare a lui George Becali a fost admisă vineri de ÎCCJ

„Dispune reabilitarea judecătorească a persoanei condamnate Becali George cu privire la: -pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată prin sentința penală nr.1476 din 19.10.2011, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție -Secția penală, definitivă prin decizia penală nr.23 din 11 februarie 2013, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 Judecători -pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată prin sentința penală nr.588 din 17.04.2012, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, definitivă prin decizia penală nr.156 din 04.06.2013, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție

– Completul de 5 Judecători -pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată prin sentința penală nr.830 din 24.05.2012, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, definitivă prin decizia penală nr.124 din 20.05.2013, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 Judecători contopite în pedeapsa rezultantă de 3 ani și 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.539 din data de 27 iunie 2013, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia penală, rămasă definitivă prin decizia penală nr.2179 din data de 26 noiembrie 2013, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti.

După rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare se vor efectua mențiuni corespunzătoare pe ambele exemplare ale hotărârilor judecătorești prin care s-au pronunțat condamnările pentru care s-a dispus reabilitarea”, este decizia de vineri a instanței supreme. , se arată în minuta deciziei ÎCCJ .

A treia solicitare cu noroc, chiar dacă nu e definitivă

George Becali a cerut de trei ori până acum reabilitarea. Judecătorii au respins primele două solicitări.

George Becali a fost eliberat condiţionat în aprilie 2015 din Penitenciarul Poartă Albă, după ce a executat o treime din pedeapsa de 3 ani şi 6 luni primită în trei dosare. Este vorba de dosarul „Valiza”, cel privind schimbul de terenuri cu MApN şi dosarul sechestrării hoţilor care i-au furat maşina.

După eliberarea condiţionată din închisoare, George Becali a menținut mai multe interdicţii. Cele mai importante din punct de vedere cetățenesc și democratic sunt dreptul de a alege şi de a fi ales în funcţii publice.