Gazprom a semnat un acord care confirmă noua formulă și rambursare

Polonia, în noiembrie, a declarat că nu va prelungi dincolo de 2022, un nou contract cu Gazprom semnat în 1996. Două treimi din gazul consumat în Polonia, aproximativ 10 miliarde de metri cubi, este livrat în prezent de Rusia  în cadrul contractului Yamal.

Polonia și-a dorit de mult timp să se retragă din gazul rusesc, în special prin faptul că a deschis un terminal de GNL pe coasta Mării Baltice, capabil să primească transporturi de GNL din SUA și Orientul Mijlociu.

Companiile poloneze au achiziționat, de asemenea, mai multe „pături” de gaz în Marea Nordului, iar Varșovia a semnat un acord cu Danemarca privind construcția unei conducte sub Marea Baltică pentru a asigura livrările.

Polonia susține că dependența de aprovizionarea cu energie rusă o face vulnerabilă la presiunea politică din partea Moscovei.

Împreună cu SUA, Ucraina și statele baltice, Polonia a atacat conducta Nord Stream 2 care circulă sub Marea Baltică și urmează să dubleze transporturi de gaze naturale ruse către Germania, cea mai mare economie a UE, informează themoscowtimes.

PAGINA ANTERIOARA