Patronul România TV aruncă pe piață a altă dezvăluire bombă. El a dat 200.000 de euro pentru închirierea avionului cu care Nicolae Popa-FNI a fost repatriat din Indonezia, după ce fusese condamnat la ani grei de închisoare
Sebastian Ghiță spune, în a treia înregistrare difuzată de RTV după dispariția sa, că dosarul Realitatea TV, în urma căruia Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat, în 2012, la un an de închisoare cu executare pentru că l-a șantajat, a fost pus la cale de Laura Codruța Kovesi.
„Kovesi m-a abordat în clădirea SRI, numită K2, stăteam împreună la masă și mi-a spus că ascultându-l pe Vîntu și-a dat seama că nu mai are finanțare și mi-a explicat cât de vulnerabil este Vîntu și că va accepta să primească finanțare și să cedeze Realitatea TV. Am acceptat acest lucru, dânsa gândindu-se că va putea să îl doboare și că Realitatea va deveni o televiziune supusă ce va da știri laudative la adresa mai marilor zilei. Nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, am semnat acel contract de management cu Vîntu și am acceptat să finanțez Realitatea TV”, susține Sebastian Ghiță.
Probe ticluite la sfaturile lui Kovesi
Laura Codruța Kovesi l-a învățat cum să adune probe împotriva lui Vîntu. “Au început fricțiunile dintre mine și Sorin Ovidiu Vîntu, iar Laura Codruța Kovesi, stând la pândă, a luat în considerare că un dosar făcut pe baza acestor tensiuni să fie făcut de dânsa și a început să-mi explice cum și în ce fel pot fi conduse discuțiile cu Vîntu ca să pară șantaj, amenințare sau să se încadreze la fapte penale. Am ascultat-o pentru că aveam o relație de prietenie și pentru că punea extrem de multă pasiune în dorința de a-l înfunda pe Vîntu și nu am vrut să mă cert cu dânsa”, mai povestește Ghiță. El a prezentat și un mail care ar fi fost transmis de șefa DNA și consiliera acesteia în care i se spunea ce trebuie să facă mai departe.
„Ne trebuie ceva convingător”
„Doamna Kovesi mi-a sugerat și explicat cum să vin cu astfel de denunțuri și informații pe care dânsa să le interpreteze dorind să facă un dosar de renume care să o împingă spre vârful Ministerului Public, să preia conducerea DNA și să își consolideze cariera. V-am arătat mailul cucuveaua mov și Realitatea Tv, seria de bacnote trimise de mine pe mailul doamnei Kovesi să fie probă în dosar. În alt mail sunt următoarele fraze scrise de Laura Codruța Kovesi și consiliera ei, Dana Tițian: «Ne trebuie ceva convingător, că amenințarea te-a făcut să cedezi, să dai suma solicitată, acum vom motiva pe ce avem». Kovesi îmi cererea practic documente care să îl acuze pe Vîntu și să o ajute pe dânsa în acest dosar. Vine și îmi spune negru pe alb că dorește mai mult, că vrea un contract să se vadă că familia mea e amenințată, sau un supliment de contract la contractul de pază să justifice de ce am făcut plângerea. Eu știu cum au stat lucrurile. N-am crezut că ajutând-o se va schimba și va breveta modelul și va explica și altor procurori care se vor apuca de măsluit dosare”, susține Ghiță.
Popa-FNI, adus din Indonezia pe banii Asesoft
Sebastia Ghiță dezvăluie că Nicolae Popa, fost director FNI, a fost adus din Indonezia cu un avion plătit de o firmă privată din Ploiești: “O firmă de construcții din Ploiești, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducererea lui Nicolae Popa, fostul director FNI, din Indonezia. O firmă privată, la cererea statului român și a doamnei Kovesi, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI și aș vrea să o întreb pe Kovesi: Ce operațiune e asta? Suntem vinovați de spălare de bani? E doar dânsa? Doar eu? Am trimis noi polițiști în Indonezia?”.
Cum l-a înfundat cuplul Ghiță-Kovesi pe SOV
Dosarul Realitatea TV poate fi un record în istoria anchetelor procurorilor. Din momentul în care Sebastian Ghiță a depus plângere, pe mail și nu ca tot omul normal la registratură, au trecut doar câteva zile până când Sorin Ovidiu Vîntu a fost reținut. Într-o seară de aprilie a anului 2011, Sebastian Ghiță trimite o plângere împotriva lui Vîntu pe adresa de email a Parchetului General, condus de Laura Codruța Kovesi. Dimineața, Parchetul General înregistrează mailul, deschide dosar și începe cercetările. După câteva zile, Vîntu este dus la parchet și reținut, pentru că l-a șantajat pe Ghiță, amenințându-l că rakeții îl vor îngropa în dealurile Moldovei.
Distrugerea mogulilor de presă
Fostul deputat mai susține că presiunile din partea sistemului asupra lui au început la scurt timp după preluarea Realității TV: “Și-a dorit acest dosar pentru sistem, să aibă televiziunea, și după ce am ajuns acolo au început să mă preseze să nu mai apară cineva la știri, să apară alții, să dau afară jurnaliști, să îi aduc pe alții. Au început conflictele între mine și sistem și am cedat. L–au adus pe Elan Schwartzenberg și eu am mers să fac România TV. Au crezut probabil că proiectul va eșua. Chiar dacă au existat meciuri, îi felicit pe cei de la Antena 3 că au rezistat presiunilor. Au existat aceleași lucruri, ca în cazul Realitatea, cu RCS-RDS și domnul Bendei, știu multe lucruri și poate într-o zi o să le povestesc. A fost un dosar măsluit și am dovezi. Ce au făcut cu Voiculescu, Vîntu, Sârbu, Patriciu, Adamescu vor să facă acum cu mine, să distrugă România TV și să mă ducă la închisoare”.
Sistemul l-a executat pe Sârbu
În a doua înregistrare , Ghiță declara că toate dosarele din media au fost măsluite și că Traian Băsescu i-a spus că are înregistrări cu modul în care s-a plănuit închiderea lui Dan Voiculescu. Totodată, omul de afaceri susținea că are informații despre modul în care “acest sistem represiv l-a executat pe Adrian Sârbu. Toate dosarele cu patroni de media au fost măsluite, aranjate”.
Pedeapsa lui Popa, redusă la 10 ani de închisoare
Tribunalul Giurgiu a admis, în februarie 2014, contestația procurorilor față de reducerea pedepsei lui Nicolae Popa în dosarul prăbușirii FNI și a decis ca acesta să facă 10 ani și patru luni de închisoare, decizia fiind definitivă. Judecătoria Giurgiu a admis atunci o contestație din oficiu referitoare la Nicolae Popa, formulată ca urmare a sesizării Comisiei de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile. Decizia Judecătoriei Giurgiu a fost atacată de procurori la Tribunalul Giurgiu, care a admis această contestație, dispunând în cazul lui Popa 10 ani și patru luni de închisoare.
Condamnarea lui Nicolae Popa, dosarul despre care Ghiță spune că l-a ajutat să scape de SOV și să o îndatoreze pe Kovesi
Declarațiile filmate ale fostului deputat Sebastian Ghiță readuc în actualitate dosarul lui Nicolae Popa, directorul fugar al firmei Gelsor, legat de prăbușirea FNI. Ghiță spune că aducerea lui Popa în țară, după o urmărire de 9 ani, a fost achitată de el, cu 200.000 de euro și că a făcut această operațiune la cererea procurorului general de atunci, Laura Codruța Kovesi. Cu doi ani înainte, Ghiță contribuise la arestarea lui SOV, pe care-l acuzase de șantaj.
FOTO; Nicolae Popa, la Tribunalul din Jakarta
După prăbușirea Fondului Național de Investiții, în mai 2000, Nicolae Popa, mâna dreaptă a lui Sorin Ovidiu Vîntu, și director Gelsor, avea să dispară. La acel moment, presa scria că acesta a părăsit țara la fel ca și Ioana Maria Vlas. Aproape doi ani mai târziu, în 2002, autoritățile române au emis pe numele lui Nicolae Popa un mandat internațional de arestare.
Ani grei de închisoare, pe hârtie
● 2006 - Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost condamnat de Tribunalul București la 15 ani de închisoare. Pe 4 iunie, Instanța Supremă dă deciziile definitive de condamnare în dosarul părbușirii FNI.
● 2009 - Nicolae Popa a fost arestat în Jakarta, în decembrie 2009, în baza unui mandat emis de Interpol la cererea Poliției Române. Arestarea lui Popa devine subiect în ultima confruntare dintre candidații din turul al doilea al prezidențialelor, Traian Băsescu și Mircea Geoană.
● 2010 - În februarie, ministrul indonezian al Justiției, Patrialis Akbar, a autorizat extrădarea.
● 2010 - În 25 august, președintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a aprobat decretul privind începerea procedurii de extrădare a lui Nicolae Popa.
● 2010 - în 14 octombie, SOV este trimis în judecată alături de omul de afaceri moldovean Octavian Țurcan și de șoferul său Alexandru Stoian, care l-ar fi ajutat să îi trimită bani lui Popa, în Indonezia.
● 2010 - În 8 decembrie, o instanță din Jakarta a permis extrădarea fostului șef al Gelsor.
● 2011 – În 22 aprilie, la aproape patru luni de la decizia instanței, președintele Susilo Bambang Yudhoyono a semnat decretul prin care a fost aprobatã extrădarea lui Nicolae Popa. Fostul director Gelsor este adus în țară. S-a spus atunci că Internele au cheltuit 120.000 de euro pentru această misiune, dar acum Sebastian Ghiță spune că plata a fost de 200.000 de euro și că a fost achitată de o firmă de construcții din Ploiești.
● 2011 – în 20 aprilie, cu două zile înainte de aducerea în țară a lui Nicolae Popa, procurorii români îl rețineau pe Sorin Ovidiu Vîntu pentru că l-ar fi șantajat pe Ghiță. SOV era eliberat o săptămână mai târziu de un complet de trei judecători, condus de magistratul Viorica Costiniu. Procesele au continuat și SOV a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru șantaj și la alți 2 ani, pentru favorizarea lui Popa
Dispute și neclarități în aducerea în țară și identificarea fostului director Gelsor
În aprilie 2011, Nicolae Popa a fost dus noaptea de la Aeroportul Otopeni direct în arestul Direcției de Cercetări Penale. Pentru că formalitățile nu erau încă încheiate, surse apropiate anchetei au povestit atunci jurnaliștilor că Nicolae Popa a fost legat cu cătușe de gardul Direcției Cercetări Penale și lăsat acolo până când actele au fost semnate. Totodată, mandatul de arestare emis pe numele lui trebuia confirmat de o instanță, după care acesta a fost dus într-un penitenciar. Pe de altă parte, surse din cadrul anchetei au povestit pentru presă că Nicolae Popa a fost adus, în România, la bordul unei aeronave private, de o escortă care s-a deplasat la Jakarta pentru a-l prelua pe condamnat și a-l aduce în România. Astfel, Popa a fost îmbarcat la bordul unei curse aeriene, zborul efectiv a durat 16 ore. Aceleași surse precizau că a fost făcută și o escală, fără a preciza care este însă locația. Oficiali ai Ministerului Publc, ai Ministerului Justiției și ai Poliției Române au discutat mai multe variante pentru preluarea lui Nicolae Popa din Indonezia. În legătură cu identitatea lui Nicolae Popa s-au iscat atunci mai multe controverse. Pe de o parte noul look al fostului director a stârnit dispute. Totodată, polițiștii nu au putut să-l identifice pentru că Nicolae Popa nu avea cazier și nu era în baza de date a poliției, astfel că el a fost recunoscut pe baza mărturiei unor apropiați ai acestuia.
SOV păstra legătura cu fugarul
EVZ vă prezintă un fragment din înregistrarea din data de 09.10.2009. La ora 12:12:27, Sorin Ovidiu Vîntu îl sună pe Nicolae Popa.
FOTO: Nicolae Popa urmărit de Interpol
Popa Nicolae: - Zi-mi și mie de fii-mea. Știi ceva, cum este?
Sorin Ovidiu Vîntu :- Bătrânelule, ți-am mai spus. E doar pe iarbă, nu e pe altceva…
Popa Nicolae: - Îhî…
Sorin Ovidiu Vîntu: - Anturajul este prost, GIGELU cu care este combinată nu are prea mare afecțiune pentru ea, e o prietenă de-a lui printre multe altele. GIGELU are 31 de ani… aaa… soluția pe care o recomand văzând despre ce… și o tapează de bani. Soluția pe care… Ăla nu lucrează nicăieri. Soluția pe care o am vizajez eu, prietene, este să nu-i mai dai nici 5 bani. De ce-ți sugerez soluția asta? Exact aceeași problemă am avut-o eu cu IOANA și exact asta este soluția pe care am mers. Nu i-am mai dat 5 bani. Și după o perioadă de ură, revoltă și furie, și-a revenit și totul este OK. Și era tot la vârsta asta.
Popa Nicolae: - Am înțeles.
Sorin Ovidiu Vîntu: - De aceea, taie-i orice sursă de finanțare. Sugerez să-i ducă maică-sa mâncare, strict de mâncare, și să-i lase bani foarte, foarte puțini, cât să aibă pentru țigări. Deci nu-i mai da bani. Marea problemă a fiică-tii, s-a obișnuit cu bani mulți, toacă bani mulți, a ajuns să-și plpteasca propria ei curte, și de aici tot derapajul. Nedându-i bani, o obligi să se angajeze, cum s-a angajat fiică-mea la LONDRA. Că nu i-am mai dat eu bani, și s-a angajat. Și-a găsit un serviciu și a început să muncească. Când a început sî muncească și sp câștige banii ei, brusc a devenit foarte cumpătată cu acești bani.
Popa Nicolae: - Na… bine… Ea muncește. Înțeleg acuma că s-a înscris la altă facultate, să înceapă altă facultate. Ar fi pe un drum.
„Ce stat e ăsta, domnule președinte?” O nouă înregistrare cu Ghiță
nouă înregistrare cu fostul deputat Sebastian Ghiță a fost difuzată, ieri seară, pe postul România TV. Acesta a pus la dispoziție și o casetă cu o înregistrare cu fostul președinte Traian Băsescu. Sebastian Ghiță spune, înainte de a difuza înregistrarea: „Sunt multe persoane cărora în acești 10 ani li s-au făcut mari nedreptăți. Cazurile pe care le cunosc îndeaproape cu amanunte și știu cât de nedrept, incorect au fost aranjate și măsluite sunt cel al lui Adrian Nastase, Sereș, felul în care lui Geoana i s-au furat alegerile, felul în care au fost păcăliți milioane de români la suspendarea lui Băsescu , felul în care a fost deturnată voința Monei Pivniceru la numirea lui Kovesi, cazul lui Voiculescu cu judecătorul Mustață, felul în care s-a măsluit dosarul Voiculescu-Bendei”, afirmă Sebastian Ghiţă într-o nouă înregistrare de la România TV. Apoi a fost difuzată o discuție despre care se presupune că e întreTraian Băsescu și un interlocutor:
Băsescu- Da? Hai, băieţi, să-l aruncăm în aer! Vreţi să-mi distrugeţi familia?
I - Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?
Băsescu: Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.
I - Probleme cu dosarul Voiculescu?
Băsescu: Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea: mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau: „Am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam Codul Penal îi dădea 20 de ani. A putut să-i dea doar zece”. Pe urmă trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii!
I - Sunteţi supărat pe ei?
Băsescu: Camelia Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!