Sebastian Ghiţă a fost achitat, ieri, în primă instanţă, alături de Iulian Bădescu, în dosarul în care a fost acuzat de DNA că l-ar fi mituit pe fostul edil cu o vilă
Fostul deputat Sebastian Ghiţă şi fostul edil al Ploieştiului, Iulian Bădescu, au primit, ieri, soluţii de achitare în dosarul în care procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pentru presupusa fianţare ilegală a Basket Club Asesoft din banii Primăriei.
Fapta nu e prevăzută de lege
În privinţa lui Sebastian Ghiţă, magistraţii au dispus achitarea cu raportatea la art 16 din Noul Cod de procedură penală care prevede că „acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă: (...) b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.
În ceea ce-l priveşte pe fostul edil, magistraţii au reţinut situaţia prevăzută la litera (c) din respectivul articol, respectiv „nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”. Decizia a fost pronunţată de un complet format din magistraţii Ana Maria Dascălu, Geanina Arghir şi Ștefan Pistol. Judecătoarea Ana Maria Dascălu, preşedinta acestui complet, trebuie să motiveze decizia până pe data de 31 octombrie, când iese la pensie. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Completul de 5 judecători al Instanţei supreme.
DNA cerea pedepse maxime
Pe data de 19 septembrie au avut loc dezbaterile finale pe fond. Procurorul de şedinţă a solicitat instanţei pedepse maxime pentru Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu. „Rezultă dincolo de orice dubiu că inculpatul Bădescu, în calitate de primar, a pretins şi primit de la inculpatul Ghiţă prin SC Asesoft Internaţional un imobil în valoare de 1 milion de lei pentru finanţarea echipei Basket Club Asesoft de la bugetul local”, a susţinut în sală procurorul DNA.
Denunţ pe prietenie
Avocatul lui Sebastian Ghiţă a solicitat re-audierea martorilor cu identitate protejată în lumina noilor informaţii apărute despre procurorul Mircea Negulescu, zis Portocală, însă instanţa a respins cererea. Audiat în calitate de inculpat în dosarul de corupţie al familiei Cosma, Vlad Cosma a declarat că procurorul Mircea Nagulescu i-a „strâns cu uşa” pe denunţători să declare ce vrea ei. Cum denunţurile din dosarul Ghiţă-Bădescu sunt date în faţa aceluiaşi procuror, apărarea a arătat că există mari suspiciuni. Iulian Bădescu a fost mai explicit în ultimul cuvânt: „Familia Tănase (n.r. –a denunţătorului Iulian Tănase) este prietenă cu procurorul (n.r. – Mircea Negulescu, zis „Portocală”) amintit mai devreme de avocatul lui Sebastian Ghiţă, toate denunțurile au fost făcute la PCA Ploiești, unde lucra procurorul respectiv. Nu sunt vinovat cu absolut nimic”.