GHID PRACTIC de SUPRAVIEȚUIRE. Ce trebuie să faceți în cazul unui ATAC NUCLEAR

GHID PRACTIC de SUPRAVIEȚUIRE. Ce trebuie să faceți în cazul unui ATAC NUCLEAR

Escaladarea tensiunilor între Coreea de Nord și SUA produc temeri legate de izbucnirea unui război nuclear. Donald Trump continuă să amenințe regimul de la Phenian cu „puteri ca acestea nu a mai văzut lumea până acum”, iar Kin Jong-un îi răspunde cu un plan în care vorbește despre un atac nuclear asupra insulei americane Guam, așa că se fac deja pregătiri pentru un scenariu negru.

Conform informațiilor apărute în presa internațională, guvernul american are deja, iar guvernul britanic pregătește acum un sistem de alertă prin care să avertizeze cetățenii despre izbucnirea unui război nuclear și ce se poate face în acest caz absolut îngrozitor de imaginat. 

Pentru cazul unui război clasic, Marea Britanie avea, din timpul Războiului Rece, un sistem de avertizare de patru minute, pentru a anunța locuitorii că țara este atacată. Acel sistem de avertizare a fost pregătit pentru utilizare între 1953-1992, scrie The Sun, și folosea sirene pentru atacuri aeriene, buletine de știri la radio și tv, pentru a anunța veștile terifiante, dar, din fericire, nu a fost nevoie să fie niciodată utilizat. 

În 2003, a fost creat Sistemul Național de Avertizare în caz de Atac (NAWS) în Marea Britanie, permițând guvernului să avertizeze populația prin telefon, radio, tv, dacă era vorba de un atac. 

Ne puteți urmări și pe Google News

1. Ce să faci înainte de un atac nuclear? 

Experții recomandă câteva lucruri pe care poți să le faci pentru a te proteja pe tine, familia și casa ta, în cazul în care crezi că atacul este iminent. 

Creează un Kit de Aprovizionare pentru situații de Urgență, care include hrană neperisabilă, apă, radio cu baterii, lanterne, baterii de rezervă. De asemenea, un astfel de set poți avea pregătit și la serviciu și un al treilea set să-l ai cu tine în mașină, pentru cazurile când trebuie să evacuezi de urgență clădirile, zona. 

Fă un Plan de Urgență pentru Familie. Familia ta s-ar putea să nu fie împreună când lovește dezastrul, așa că este important să știi cum luați legătura unii cu alții, cum și unde vă regăsiți și să le spui ce să facă în caz de urgență. Află de la oficiali dacă vreo clădire publică din cartierul tău este destinată adăpostului în situații de urgență. Dacă nu există niciuna, fă o listă cu posibile adăposturi. Acestea trebuie să fie subsoluri sau zona fără ferestre de la etajele din mijlocul unor clădiri înalte.

2. Ce să faci în timpul unei explozii nucleare?

În eventualitatea unei explozii nucleare, trebuie neapărat să asculți instrucțiunile autorităților, fie online, fie la radio ori la tv, și instrucțiunile serviciilor de salvare.

Dacă se emite o avertizare de atac, adăpsotițiv-vă cât de rapid puteți, sub pământ dacă este posibil și stați acolo până când se dau instrucțiuni că puteți ieși. Găsiți cea mai apropiată clădire, de preferință consturită din ciment sau cărămizi, și mergeți înăuntru, pentru a evita materialul radioactiv de afară. 

(Adăpost abandonat, din timpul Războiului Rece, în Polonia)

Dacă se poate ajunge în câteva minute la o clădire cu mai multe etaje sau într-un subsol mai sigur în doar câteva minute, mergeți acolo imediat. Coborâți cât de mult se poate sub pământ sau în centrul unei clădiri înalte. ideea este să puneți cât mai multe ziduri, pereți, cărămizi și pământ între voi și materia radioactivă de afară. Așteptați-vă să stați acolo cel puțin 24 de ore, dacă nu sunteți anunțați altceva de către autorități. 

3. Ce se întâmplă dacă sunteți prinși afară de anunțul dezastruos?

Acoperiți-vă, adăpostiți-vă sub orice vă poate oferi protecție. culcați-vă la pământ și acoperițiă-vă capul . Nu vă uitați la flăciri sau la „mingea de foc”- explozia vă poate orbi.

Dacă explozia e la distanță, ar putea dura circa 30 de secunde sau mai mult până când lovește valul exploziei. Adăpostiți-vă cât mai rapid, chiar dacă sunt la sute de kilometri de zona zero unde se produce atacul radioactiv (amintiți-vă precauțile și măsurile luate în România și alte țări, după accidentul nuclear de la Cernobîl, în 1986), pentru că radiațiile radioactive pot fi transportate de vânt pe mii de km. 

Dacă erați afară în timpul exploziei, spălați-vă cât mai curând posibil, pentru a înlătura materialul radioactiv care s-a depus pe corpul vostru. Dezbrăcați-vă de hainele respective, pentru a nu contamina și alte lucrrui sau persoane din jur - în felul acesta puteți scăpa de circa 90% din materia radioactivă de pe voi. Puneți hainele într-un sac de plastic, pe care să-l sigilați sau să-l închideți cât mai etanș. Dacă se poate, faceți un duș cu mult săpun și apă, pentru a îndepărta contaminarea radioactivă, pe cât posibil. Nu frecțai sau zgâriați pielea. Spălați părul cu șampon sau săpun, nu cu balsam, pentru că poate lipi materia radioactivă de păr, o menține acolo și se clătește mai greu. 

4. Ce să faci după explozia nucleară?

Descompunerea materiei radioactive durează la fel de mult, indiferent de mărimea dispozitivul nuclear. Cu toate acestea, cantitatea de precipitații radioactive va varia în funcție de mărimea bombei nucleare și a apropierii sale de pământ. De aceea, ar putea fi necesar ca cei aflați în zona exploziei, cu nivele mari ale radiației, să stea la adăpost până la o lună întreagă. 

Cea mai mare cantitate de radioactivitate ar fi limitată la zona respectivă a exploziei și poate fi transportată de vânt, iar 80% dintre particulele radioactive apar în primele 24 de ore. Oamenii din zonele afectate pot fi primiți în adăposturi timp de cîteva zile, și dacă este necesar ar putea fi evacuați în zone mai sigure. 

Acultați în continuare la radio și tv pentru a fi la curent cu ce trebuie să faceți, unde să mergeți și ce locuri să evitați. 

Stați departe de zonele afectate. Stați departe de zonele marcate cu „RISC DE RADIAȚII”. Amintiți-vă un lucru esențial: radiațiile nu se pot vedea, mirosi sau detecta în vreun alt fel de către simțurile umane.