Evenimentul Zilei > International > Ghid nazist de Crăciun, descoperit la Dresda: Maria este mamă germană
Ghid nazist de Crăciun, descoperit la Dresda: Maria este mamă germană

Ghid nazist de Crăciun, descoperit la Dresda: Maria este mamă germană

O broşură de 20 de pagini intitulată “Ghidul nazist pentru Crăciun”, redactată în 1937, a fost descoperită în arhive din oraşul german Dresda, scrie ziarul britanic “Daily Mail”.

“Nicio sărbătoare nu este mai tipic germană decât Crăciunul”, se afirmă în primele pagini ale ghidului, care conţine instrucţiuni în legătură cu modul în care trebuie decorat bradul, cu o svastică în vârf, şi cu versurile colindelor, care trebuie să omagieze valori “germanice” precum maternitatea, recoltele şi natura.

Documentul nu a fost destinat tipăririi, ci trebuia să fie distribuit unor membri ai partidului nazist pentru a instrui populaţia deoarece “adâncul mister al Crăciunului german poate fi înţeles doar de cei care îi simt originalitatea şi autenticitatea”.

Fecioara “Maria este mama germană”, iar pruncul “nu va mai fi aşezat într-o iesle, ci într-un leagăn ca dovadă a reînnoirii continue a poporului german”, se menţiona în manuscrisul regăsit în arhivele Institutului de Istorie Saxonă şi Folclor din Dresda, potrivit Agerpres.

Magii veniţi de la Răsărit deveneau muncitori germani, iar arhanghelul Gabriel era prezentat ca zeitate ariană. Părinţii erau informaţi, pe această cale, că darurile de Crăciun se oferă printr-un joc de-a v-aţi ascunselea, astfel încât “întreaga sărbătoare să fie celebrată fără Hristos”, devenind un “jubileu germanic al fertilităţii”.

Broşura urmează linia politicii naziste de dicreditare a Bisericii şi încearcă să transforme Crăciunul într-o sărbătoare păgână, care să promoveze mituri germanice, comentează cotidianul britanic.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: