Gheorghiță transmite un avertisment crunt în privința variantei Delta. Ce o face să fie cea mai agresivă mutație

Gheorghiță transmite un avertisment crunt în privința variantei Delta. Ce o face să fie cea mai agresivă mutație Sursa foto: EVZ

Un pacient infectat cu tulpina Delta (indiană) a coronavirusului poate provoca alte șase – șapte cazuri secundare.

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, atrage atenția că această variantă de coronavirus, tulpina Delta, este mult mai periculoasă decât cea britanică. Valeriu Gheorghiță a făcut un apel către populației să nu renunțe la vaccinarea împotriva COVID-19. El a arătat, în acest context, că tulpina Delta este mult mai contagioasă decât cele cunoscute până în prezent.

Mai mult, a atras atenția medicul Valeriu Gheorghiță, trecerea prin boală nu este o garanție. Riscul de îmbolnăvire cu această nouă tulpină de coronavirus rămâne ridicat chiar și pentru cei care au contactat alte forme de COVID.

„Factorul de reproducere a cazurilor de infectare în cazul variantei Delta este mult mai mare. Un caz pozitiv cu Delta poate să genereze alte 6-7 cazuri secundare, pe când cea britanică care acum e dominantă poate genera 3-4 cazuri secundare. Altă particularitate a Delta e capacitatea de a scăpa de sub capacitatea răspunsului imun. Trecerea prin boală nu protejează suficient de bine față de riscul de a ne îmbolnăvi cu varianta Delta”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.â

Ne puteți urmări și pe Google News

Se pare că Delta ocoleşte imunitatea conferită de o infecție anterioară. Alertă

Vaccinarea oferă protecție în fața variantei Delta

Potrivit spuselor sale, vaccinarea cu schema completă este singura care oferă protecție în fața acestei tulpine, dat fiind că răspunsul imun este de lungă durată. Acesta poate fi măsurat în ani de zile, după cum a precizat Valeriu Gheorghiță.

„Beneficiile prin vaccinare, cel puțin în cazul pacienților care nu sunt sub tratamente care scad răspunsul imun, protecția oferită după schema completă de vaccinare este de lungă durată, de ani de zile”, a declarat, joi, medicul Valeriu Gheorghiță.

Numărul îmbolnăvirilor a crescut în Europa

În Europa, numărul de îmbolnăviri cu noua tulpină a coronavirusului, Delta, s-a dublat, în ultima săptămână. Potrivit specialistului, varianta Delta sau tulpina indiană a fost identificată în 23 de țări din Europa, iar numărul de îmbolnăviri s-a dublat în ultima săptămână.

În cazul persoanelor vaccinate anti-COVID, cu schema completă, protecţia în faţa virusului este de 90%.

Din această cauză, medicul Valeriu Gheorghiţă a făcut un apel pentru accelerarea vaccinării, cu atât mai mult cu cât sezonul cald favorizează diverse campanii în locuri atipice, iar numărul de îmbolnăviri este scăzut.