Gheorghe Simon apără SIIJ! Independența magistraților români este foarte importantă

Gheorghe Simon apără SIIJ! Independența magistraților români este foarte importantă Sursa foto: Gheorghe Simon Facebook

Deputatul Gheorghe Simon a vorbit despre unul dintre subiectele pus pe masa negocierilor dintre PNL, PSD și UDMR. SIIJ trebuie păstrată sau nu? Social-democratul vine în apărarea magistraților și susține că este absolut necesar să fie păstrată independența celor care înfăptuiesc acte de justiție.

Gheorghe Simon, deputat PSD și fost ministru al Economiei, susține că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) trebuie păstrată. Acesta consideră că este absolut necesară menținerea independenței magistraților români și a ținut o pledoarie menită să apere instituția.

Social-democratul a declarat în cursul zilei de miercuri, 17 noiembrie, faptul că Partidul Social Democrat susține în continuare SIIJ și ideea că factorul politic nu trebuie să se amestece în cel de justiție. Deputatul Gheorghe Simon a mărturisit că PSD este dispus să poarte negocieri cu ceilalți colegi de alianță în ceea ce privește cadrul legal de funcționare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Sunt dispuși să accepte modificări, însă nu vor fi de acord niciodată cu desființarea SIIJ, considerând că este absolut necesar ca cei care înfăptuiesc acte de justiție să aibă o independență.

„Nu s-a ajuns încă la un acord în negocieri cu privire la acest subiect. Se lucrează la o formulă care să fie în acord cu magistrații din CSM și care să fie susținută de partidele care vor forma guvernul. Este necesară consolidarea garanțiilor de independență a magistraților și în special a judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiție. De asemenea, este necesară existența unor mecanisme de răspundere a magistraților, în condiții de imparțialitate, pentru că toți cetățenii răspund pentru faptele lor. O condiție obligatorie e să nu existe nicio imixtiune a deciziei politice în numirea procurorilor care vor investiga alți magistrați. Factorul politic nu are ce cauta în această chestiune, dacă ne dorim o justiție independentă!

Ne puteți urmări și pe Google News

Soluțiile normative vor integra observațiile și considerentele formulate în jurisprudența Curții Constituționale a României, avizele Consiliului Superior al Magistraturii, practica extinsă a Curții de Justiție a Uniunii Europene, dar și necesitățile societății românești în general și a justițiabililor în special.

Revizuirea cadrului normativ trebuie realizată prin dialog și consens cu toate părțile interesate și în special cu asociațiile de magistrați, a barourilor și a asociațiilor de reprezentare a victimelor infracțiunilor”, a declarat deputatului Gheorghe Simon.