DNA extinde urmărirea penală în cazul lui Gheorghe Nichita: instigare la abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu

Procurorii DNA au dispus prelungirea măsurii controlului judiciar faţă de Gheorghe Nichita, primar suspendat al municipiului Iaşi, şi efectuarea urmăririi penale în cazul acestuia pentru alte fapte.

Procurorii au extins cercetările faţă de Nichita şi pentru instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracţiuni) şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, informează Agerpres.

Noile acuzaţii se adaugă celor reţinute iniţial în sarcina acestuia - instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. 

Gheorghe Nichita s-a prezentat, vineri, la DNA unde i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile. 

”Mi s-a adus la cunoștință că pe aceleași fapte s-a dat o altă încadrare juridică. Mi s-a prelungit controlul judiciar. Nu am dreptul să merg la serviciu în continuare. Încadrarea juridică este de instigare la abuz în serviciu. S-a terminat termenul de 60 de zile de la controlul judiciar și procurorul are dreptul să extindă perioada de control judiciar și a motivat-o prin faptul că au fost noi declarații și a trebuit să facă altă încadrare judiciară”, a anunțat Gheorghe Nichita. 

Potrivit unui comunicat al DNA în perioada 25 decembrie 2013 - 16 martie 2014, Nichita, folosindu-se de funcţia deţinută, l-a determinat pe Liviu Hliboceanu, la acel moment director general adjunct al Poliţiei Locale Iaşi, să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul de a dispune angajaţilor din subordine să efectueze activităţi de supraveghere a unei persoane, cu consecinţa prejudicierii intereselor legale ale poliţiei, dar şi pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite. 

Procurorii susţin că, în perioadele 1 - 14 iulie 2014 şi 1 septembrie - 14 octombrie 2014, primarul, cu intenţie, l-a determinat pe Hliboceanu să dispună angajaţilor din subordine să efectueze activităţi de supraveghere a aceleiaşi persoane, cu consecinţa prejudicierii intereselor legale ale poliţiei şi a bugetului instituţiei cu peste 13.200 lei. 

DNA precizează că, în perioada 1 decembrie 2013 - 30 aprilie 2015, primarul l-a instigat pe Hliboceanu, după ce acesta luase deja hotărârea infracţională, să dispună unor subordonaţi să asigure escortarea permanentă a lui Nichita şi să efectueze deplasări cu autoturismele poliţiei în interesul personal al acestuia sau al unor persoane indicate de el. 

"Urmare a acestei acţiuni, a fost creat un prejudiciu instituţiei publice de interes local şi un folos patrimonial necuvenit inculpatului Nichita Gheorghe sau persoanelor indicate de acesta, în cuantum de 91.811,3 lei", subliniază sursa citată.