Un nou acord cu FMI nu înseamnă contractarea unui nou împrumut, ci că este vorba despre un acord de precauţie, care va contribui la consolidarea credibilităţii României pe pieţele internaţionale, a declarat ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, în cadrul emisiunii Naşul, difuzată pe B1Tv.
Dacă punctul de pensie ar fi fost majorat la 45% din salariu mediu brut, puterea de cumpărare a pensionarilor s-ar fi diminuat pe termen mediu şi lung. Şeful de la Finanţe a subliniat că inflaţie pe anul în curs va depăşi pragul de 7%, ceea ce, coroborat cu reducerea veniturilor salariaţilor, ar fi condus la scăderea puterii financiare a pensionarilor. Dacă, în perioada 2007-2008, ar fi fost ţinute sub control cheltuielile legate de pensii sau ajutoare sociale, România ar fi depăşit mai uşor prin criză.
"Ponderea cheltuielilor cu salariile şi asistenţă socială în buget este foarte mare. cei mai mulţi bani se duc pe asistenţă socială. Am reuşit să reducem cheltuielile cu salariile. Cele mai multe creşteri salariale în sistemul public au fost acordate în perioada electorală, chiar dacă în privat salariile scădeau, semn că se apropia criza. Eu nu zic că avem pensii mari, dar dacă nu am fi luat toate aceste măsuri de anul trecut şi până în prezent toţi banii colectaţi la buget s-ar fi dus pentru pensii şi salarii", a precizat ministrul Ialomiţianu, la Naşul, adăugând că executivul condus de Emil Boc a alocat fonduri mai mari pentru investiţii în 2009 şi 2010 decât Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu.
Şi fostul ministru de Finanţe, Varujan vosganian a fost criticat de actualul ministru de resort.
"Ştiţi ce fac primarii din sate? Supraevaluază veniturile şi la finalul anului ţipă că nu mai au bani. La fel a făcut şi domnul Vosganian, la nivel naţional. Vosganian l-a păcălit pe Tăriceanu că va colecta venituri de 37%, ca în Germania, iar el nu a a atras decât 32%. A mai spus că aduce bani din fonduri europene. Nu a adus nimic. Au rămas astfel foarte multe datorii în stoc pe care a trebuit să le plătim noi în 2009. Cam acelaşi lucru îl vor şi cei din Opoziţie acum: să terminăm acum toate investiţiile începute în 2007, multe dintre ele inutile. Ar însemna să epuizăm de două ori bugetul pentru aşa ceva", a spus Gheorghe Ialomiţianu.
Acord cu FMI, din precauţie
În ceea ce priveşte posibilitatea încheierii unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Gheorghe Ialomiţianu a explicat că un nou acord cu FMI nu înseamnă contractarea unui nou împrumut, ci că este vorba despre un acord de precauţie, care va contribui la consolidarea credibilităţii României pe pieţele internaţionale.
Succesorul lui Vlădescu a mai spus că un asemenea acord a fost încheiat şi de guvernul condus de Adrian Năstase. În perioada 2001-2003, România a beneficiat de un acord cu FMI, în valoare de 300 de milioane de DST (drepturi de tragere).
Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că în 2011 România va încheia un nou acord cu FMI, suma necesară acoperirii deficitului fiind de 5,7 miliarde de euro.
Pentru a elibera tranşele restante din împrumutul acordat ţării noastre, FMI a impus o serie de condiţii, printre care şi reducerea cheltuielilor cu pensiile şi salariile. Tăierea fondului de salarii în sistemul de stat s-a realizat, însă Curtea Constituţională a blocat diminuarea pensiilor, apreciind că măsura nu respecta Constituţia.
În acest context, a explicat Gheorghe Ialomiţianu, Guvernul a trebuit să aplice măsuri dure, cum a fost majorarea TVA de la 19% la 24%. În primele două luni de aplicare a noii TVA, încasările la buget au crescut cu 24%, a mai spus ministrul, care a dat asigurări că nu vor creşte taxele şi impozitele. Astfel, măsura benefică în această perioadă de criză nu este majorarea taxelor, ci lărgirea bazei de impozitare.
"În 2012 vom ajunge la un echilibru al indicatorilor macroeconomici, iar în 2013 vom intra în normal. Dar pentru aceasta trebuie să fim fermi acum", a declarat Gheorghe Ialomiţianu. De exemplu, eliminarea ajutoarelor acordate ilegal rămâne una dintre priorităţi.
Totodată, ministrul a precizat că se lucrează la eliminarea impozitului minim şi a dat asigurări dă inspectorii de la Fisc care vor verifica cum au fost obţinute veniturile din drepturi de autor nu vor face abuzuri. În plus, ministrul a precizat că, alături de ANAF, va verifica atent modul în care se aplică măsurile împortiva evaziunii fiscale.
"Dacă nu acţionezi pentru a elimina cei mai mari evazionişti, nu faci nimic. Aşa îi temperezi şi pe ceilalţi", a subliniat Ialomiţianu.
Referitor la modificarea cotei unice, actualul ministru de Finanţe a spus că nu ştie dacă Sebastian Vlădescu a lucrat şi la alte politici fiscal. Ialomiţianu l-a criticat deoarece angajaţii din subordine au primit prime şi stimulente, în vreme ce Vlădescu cerea populaţiei să strângă cureaua.