Evenimentul Zilei > International > Gestionarea defectuoasă a pandemiei face victime la nivel înalt. Acuzații grave de omucidere la adresa președintelui
Gestionarea defectuoasă a pandemiei face victime la nivel înalt. Acuzații grave de omucidere la adresa președintelui

Gestionarea defectuoasă a pandemiei face victime la nivel înalt. Acuzații grave de omucidere la adresa președintelui

Se anunță zile negre pentru președintele Braziliei, Jair Bolsonaro. Un comitet al Congresului brazilian este pregătit să formuleze acuzații de omucidere în masă împotriva șefului statului, în legătură cu modul de gestionare a pandemiei din această țară.

Bolsonaro s-ar fi bazat pe „imunitatea de turmă” și astfel coronavirusul s-ar fi răspândit rapid.

Raportul este punctul culminant al unei anchete de șase luni care a dezvăluit scandaluri și corupție în guvern.

600.000 de brazilieni uciși de coronavirus

Președintele Bolsonaro a fost acuzat că nu a reușit să controleze virusul care a ucis peste 600.000 de brazilieni.

Extrase din document arată că raportul anchetei atribuie administrației Bolsonaro mai mult de jumătate dintre aceste decese și solicită formularea unor acuzații de crimă în masă împotriva președintelui, scrie antena3.ro.

Administrația este acuzată de jumătate din aceste decese și acuzațiile de crimă în masă împotriva președintelui prind contur.

Alte 69 de persoane sunt incriminate în acest raport răsunător, aspru criticat de Bolsonaro, care spune că acuzațiile fac parte dintr-un joc politic îndreptat împotriva sa.

Jair Bolsonaro este cunoscut drept un negaționist al pandemiei, care a refuzat să poarte mască, deși a fost infectat cu coronavirus în 2020.

Proiectele inițiale ale raportului recomandaseră ca președintele să fie acuzat de omucidere și genocid împotriva grupurilor indigene.

Părți din draftul proiectului ar putea suferi modificări sau actualizări înainte de prezentarea sa oficială.

Reprezentații cabinetului președintelui Bolsonaro nu au răspuns până acum la cererea CNN de a oferi detalii în acest caz.

Bolsonaro este ținta a patru anchete simultane

Bolsonaro are motive să-i piară somnul. Până în prezent, el este ținta a patru anchete simultane la Tribunalul Suprem. Anchetele cercetează posibila comitere de infracțiuni în timpul mandatului, de la imixtiune necuvenită în Poliția Federală până la abuzuri în scandalul Covaxin. Lista nu cuprinde alte infracțiuni legate de gestionarea pandemiei, care vor fi listate în raportul final al CPI (Comisia Parlamentară de Anchetă) asupra COVID.

N„u suntem vinovaţi de absolut nimic, ştim că am făcut ceea ce trebuia de la început”, a declarat președintele în cadrul unei ceremonii din statul Ceara (nord-est), după ce CPI a cerut inculparea sa pentru zece infracţiuni, printre care cea de „crime împotriva umanităţii.”